Analyse
Aandelenfondsen in oktober 6 jaar geleden - maandag 14 november 2011

Na een hobbelige rit was oktober finaal een puike aandelenmaand.

Aandelen: opluchting

Vorige maand gingen de beurzen wereldwijd gemiddeld een dikke 6 % hoger. Daarmee reduceerden ze het jaarverlies tot zowat 1 %. Maar dat was voor de turbulentie op de markten begin november natuurlijk…
De beurzen uit de geplaagde eurozone pakten zelfs uit met winsten tot 11 %. Dat was het geval voor de recentelijk fel geschoffeerde Duitse industriële beurs. Ook de Verenigde Staten deden de beleggers watertanden. Zelfs de zwakke dollar kon niet beletten dat Wall Street meer dan 7 % hoger ging voor de belegger uit de eurozone.

 

Kortom, op beursvlak mocht oktober gezien worden. Dat had zo zijn redenen. Wat de eurozone betreft, hadden de financiële markten er een goed oog in dat de Europese top met een globale oplossing voor de schuldencrisis in de eurozone voor de dag zou komen. Ondertussen weten we al dat dat nog niet zo is…
Daarnaast vielen de macro-economische cijfers in de VS minder tegen dan verwacht. Het aantal jobs klom gezwind, evenals de kleinhandelsverkopen. Meteen werden de groeivooruitzichten voor de VS hoger getrokken.

 

Het goede nieuws aan beide kanten van de oceaan compenseerde de mindere tijding uit China. In het derde kwartaal tekende het land een groei op van ‘slechts’ 9,1 % en dat was lager dan de consensus. Ook andere indicatoren bevestigen een groeivertraging.

 

Eurozone dicteert

Vorige maand waren alle ogen nog maar eens gericht op de eurozone. Niet alleen was er de hete patat Griekenland, ook deden de ratingagentschappen hun best om enkele landen minder sappig te maken. Zowel de Italiaanse als de Spaanse ratings werden verlaagd.

 

Het was dan ook cruciaal dat de tenoren uit de eurozone op de proppen kwamen met een ambitieus politiek plan om de boel te redden: een herkapitalisering van de banken, een kwijtschelding van de Griekse overheidsschuld en een dikker gespijsd Europees Stabiliteitsfonds. Die EU-top en het nieuws dat de Europese centrale bank een onbeperkte levenslijn zal bieden in de vorm van liquiditeiten voor banken in nood stuwden de beurzen binnen de eurozone fors hoger.
De fondsen in aandelen uit de eurozone dikten 9 % aan. We onthouden vooral de prestatie van BNP P Paribas L1 Equity Euro (+10,8 %). Het fonds mikt o.a. zwaar op de Franse energiereus Total (+13,9 %) en het Duitse Siemens (+12,5 %).

 

Op dit moment blijven we af van fondsen die uitsluitend mikken op de eurozone. Ook al vinden we de beurzen vandaag de dag correct gewaardeerd, de morose groeivooruitzichten, de problemen in de periferie en het feit dat er elders lekkers te vinden is, doen ons hieruit wegblijven.

 

Brussel ontgoochelt

Dat de beurs van Athene het niet onder de markt had in oktober verbaasde niemand. Dat de Belgische beurs echter even zwak presteerde (+0,5 %) in een klimaat waarin zelfs de Europese bankaandelen 5 % of meer hoger gingen, lijkt minder evident.
En toch, de fondsen in Belgische aandelen dikten gemiddeld 1,5 % aan, een peulschil in vergelijking met wat er bij de buren te rapen viel. Degroof Equities Belgium Active (+0,8 %) had de pech om de meeste eieren in GDF Suez te steken (-8,6 %). De Franse energie- en nutsgroep is aan het bakkeleien met de Belgische regering over het lot van de kerncentrales en die onzekerheid vrat aan de koers. Eens te meer bleek Hermes Belgian Growth (+5,3 %) het vertrouwen van zijn aandeelhouders waard. Het fonds gaf de rest het nakijken en klom fluks 5,3 % hoger. De reden is tweeërlei. Enerzijds belegt het fonds quasi niet in financiële aandelen. In tegenstelling tot de Europese bankaandelen was het geen feest op de beurs voor Dexia (-60,6 %), KBC (-7,3 %) en dat woog op onze beurs. Anderzijds had de beheerder met voedingsdistributeur Delhaize (+7,8 %) en holding Ackermans & Van Haaren (+10,4 %) ook nog twee toppers in huis. Dat laatste aandeel, in combinatie met de vorm van de autoimporteur D’Ieteren (+10,2 %) deden ook de netten trillen bij KBC Equity Fund Flanders (+2,7 %).

 

Hermes Belgian Growth blijven we aanraden voor de dynamische belegger met een extra lange beleggingshorizon (20 jaar). Het feit dat de beheerder de financiële sector links laat liggen vinden we in de huidige omstandigheden een pluspunt.

Deel dit artikel