Analyse
Einde van de zomer… 6 jaar geleden - dinsdag 11 oktober 2011

…in de ban van de schuldencrisis

Na de zwakke zomermaanden bleek ook september een maat voor niets voor de meeste aandelenbeleggers. Te wijten aan de schuldencrisis in de eurozone en de slabakkende groei wereldwijd. De zoektocht naar defensieve beleggingen blijft aanhouden en dat zowel in aandelenland als in obligatieland. Op de wisselmarkten waren de Amerikaanse dollar en de Japanse yen de munten in vorm.


Mix de sombere wereldwijde groeiverwachtingen aan de hoge schuldgraden van tal van landen en u hebt een cocktail waarvan de belegger vermoedt dat ze voor hevige hoofdpijn zal zorgen. Is de economie in staat om zichzelf uit de sleur te trekken? Is de politieke bereidwilligheid groot genoeg om een duurzaam economisch beleid rond de schuldenproblematiek te voeren? Aan beide kanten van de oceaan hebben beleggers daar hun twijfels over en heerst de vrees dat het economische herstel vooral te danken is aan de stimuleringspakketten van de overheden, zonder dat die een positieve spiraal van investeringen en consumptie op gang hadden gebracht.

Enkele zwakke economische cijfers, het probleem Griekenland en een verlaging van de kredietwaardigheidrating van Italië later stonden de beleggers terug bij af. De fondsen in aandelen uit de eurozone gingen vorige maand gemiddeld 4 % lager, de fondsen die mikken op de groeilanden doken gemiddeld 9 % lager en op sectorvlak waren de fondsen in grondstoffen de kop van Jut (-15 %, zie verder). De bewegingen op de financiële markten waren opnieuw bijzonder heftig.

En nu? Zolang er geen duurzame oplossing voor de schuldenproblematiek zit aan te komen, zal het nog afzien zijn voor elke belegger. Ook al bieden de huidige waarderingen van heel wat landen en sectoren opportuniteiten op langere termijn, toch blijft voorzichtigheid geboden. En dat geldt zowel voor beleggingen in aandelen als in obligaties. Maar al te vaak is in de huidige marktomgeving gebleken dat de beleggers nog weinig rekening houden met de fundamentele waarden van een aandeel en een ganse sector over dezelfde kam scheren.

We verkiezen aandelen uit landen met troeven zoals China en Zweden. Of die uitermate goedkoop noteren, zoals de Britse beurs. Op sectorvlak trekken we de defensieve kaart met onze keuze voor farma en telecom bijvoorbeeld. Beleggers met een langetermijnvisie die zich door de huidige marktomstandigheden niet laten afschrikken kunnen alvast koopjes doen.

 

Deel dit artikel