Analyse
De goudmijnen ontwaken 6 jaar geleden - dinsdag 18 oktober 2011

Hoewel ze in september klop kregen, deden de goudmijnaandelen het de laatste tijd beter dan gemiddeld. Zijn ze nog koopwaardig voor de belegger op zoek naar een speculatief tintje? Wij denken het wel.

Hoewel ze in september klop kregen, deden de goudmijnaandelen het de laatste tijd beter dan gemiddeld. Zijn ze nog koopwaardig voor de belegger op zoek naar een speculatief tintje? Wij denken het wel.
Sinds het begin van de grote vakantie kunnen de goudmijnen bekoren op de beurs. Ondanks de val van 14 % vorige maand, dikte de sector al 7 % aan gedurende die periode en laat daarmee de rest van het aandelenpeloton (-11 %) ver achter zich. Een verrassing? Niet echt want de bedrijven worden eindelijk beloond voor de bijzondere stevige en vaak historische resultaten die ze kunnen voorleggen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de huidige opflakkering gebeurt op een moment dat tal van bedrijven naar buiten komen met kwartaalresultaten en vooruitzichten. En die mogen gezien worden.

 

Sector in vorm

De puike resultaten en dito vooruitzichten dankt de sector uiteraard in grote mate aan de doorgestegen goudprijs (zie vorig nummer). Het edelmetaal klom immers sterker dan de, eveneens gestegen, kostprijs om het te delven. Dat zorgt voor mooie winstmarges bij de ontginners zoals Eldorado Gold (Canada), Fresnillo (Mexico) en consoorten.

 

En dat was nog niet alles. Uit de resultaten blijkt ook dat de bedrijven niet naast hun schoenen lopen maar dat ze de broeksriem blijven aanhalen en de prospecties naar nieuwe mijnen blijven opdrijven. Het klinkt als muziek in de beleggersoren. De grote cashstromen die de bedrijven binnenkrijgen zorgen ook voor goed gevulde oorlogskassen. Dat is aardig meegenomen in tijden dat het wat minder gaat.

 

Tekenend is alvast dat heel wat bedrijven hun aandeelhouders trakteren op een (hoger) dividend, al dan niet gekoppeld aan de goudprijs . Dat was zo voor Anglogold Ashanti (interimdividend dat 44 % hoger lag dan het vorige), Newmont Mining (50 % dividendstijging), Agnico Eagle Mines (+256 %), Gold Resource Corporation (+33 %), Iamgold (+150 %) en andere.

 

De toekomst

En nu? Wij denken dat er nog rek in de goudmijnsector zit, zeker na de opdoffer van de afgelopen maand.

 

Vooreerst kleurt de index van de goudmijnaandelen sinds de jaarwisseling nog altijd rood en dat terwijl de goudprijs met 14 % aandikte. Nochtans blinken goudmijnen historisch gezien uit in tijden van goudhausse. Waarom dat deze keer niet zo was, kon u al lezen in F&S 196, maar feit is dat de sector de beursklappen van 2008 nooit helemaal heeft verteerd. Goud was dat jaar een van de weinige activa waarmee geld te verdienen was (+9 %), terwijl de mijnbouwaandelen fors lager gingen (-17 %). Vandaag is een inhaalbeweging aan de hand.

 

Omdat de goudmijnen achterbleven op de goudkoers zijn de klassieke beursratio’s van de goudmijnen (zoals koers-winst verhouding, koers-boekwaarde verhouding en koers-cashflow verhouding) vaak historisch gezien laag voor de sector. Dat is in dit geval een goede zaak voor de belegger want het zijn niet de koersen die geëxplodeerd zijn, maar wel de winsten, boekwaardes en de cashflows.

 

Voor wie?

In tegenstelling tot een belegging in fysiek goud, die we in de eerste plaats aanraden als spreiding binnen een beleggingsportefeuille, vinden we een belegging in goudmijnen geen essentieel onderdeel van een basisportefeuille. Daarvoor zijn de karakteristieken van de belegging te verschillend. Vergeet niet dat goudmijnen in de eerste plaats aandelen zijn, met de voor- en nadelen gekoppeld aan een bedrijfsgebonden belegging.

 

De sterke link met het edelmetaal is in tijden van een goudhausse normaal gezien een voordeel, maar uit het recente verleden is nog maar eens gebleken dat een hoge goudprijs niet automatisch een koersopflakkering voor goudmijnaandelen inhoudt.

 

Met dat in het achterhoofd blijft de sector van de goudmijnen aan de huidige koersen wel speculatief koopwaardig voor de beleggers die niet schuw zijn van een hoger dan gemiddeld aandelenrisico.

 

Welke fondsen?

U hebt een ruime keuze wat goudmijnfondsen en beursgenoteerde goudmijntrackers betreft. De verschillen kunnen groot zijn: sommige mikken vooral op de grote mijnen, de zogenaamde seniors, andere viseren de kleinere spelers, de zogenaamde juniors. Die zijn riskanter maar hebben meer winstpotentieel. Fondsen zoals Share Gold EUR dekken hun portefeuilles dan weer in tegen wisselkoersrisico.

 

De best beheerde fondsen zijn: BlackRock (BGF) World Gold EUR, Share Gold USD en het beursgenoteerde Placeuro Gold Mines.

 

Meer info: gebruik onze selector.

 

Deel dit artikel