Analyse
Aandelenfondsen in september 6 jaar geleden - vrijdag 14 oktober 2011

Turkse bloedvorm maar grondstoffen lager.

Turkse bloedvorm

In een morose markt gingen de fondsen in Turkse aandelen vrijwel als enige aandelenbeleggingen sterk vooruit. Dexia Equities L Turkey (+10,4 %) boekte daarbij de beste maandprestatie uit onze tabellen. Zelfs een dalende Turkse lira (-0,9 %) kon het feest op de beurs van Istanbul niet verstoren. Tekenend is alvast dat de Turkse banksector 13 % hoger postvatte. En dat terwijl de banken wereldwijd vorige maand 6,1 % lager gingen gemiddeld.

 

Turkije dankt het beleggervertrouwen aan Standard & Poor’s. Het kredietwaardigheidsbureau heeft er de laatste tijd een handje van weg om landenratings te verlagen maar Turkije werd getrakteerd op een dubbele ratingverhoging tot BBB-. Voor het eerst in zijn geschiedenis kreeg het land zo een ‘betrouwbare’ (lees: ‘solvabele’) rating wat overheidsschuldpapier in lira betreft. Dat nieuws, en de hoopvolle woorden die de rating vergezelden, gaf de Turkse beurs vleugels.

 

De goede vorm van de Turkse aandelen komt er natuurlijk ook omdat de beurs van Istanbul sinds begin dit jaar slabakt. Te wijten aan politiek gekibbel en – meer algemeen – de vlucht uit groeilanden vooral. Zo staan de aandelen sinds de jaarwissel nog altijd een kwart lager.
We blijven voorlopig af van Turkse aandelen maar volgen de evolutie van dit dynamische land op de voet.

 

Grondstoffen: lager

De fondsen in grondstofaandelen verloren gemiddeld 15 %. Geen enkel andere categorie deed het de afgelopen maand slechter. Carmignac Commodities (-16,8 %) verloor terrein nadat het Canadese First Quantum Minerals (-42 %) en het Australische Iluka Resources (-26 %) door de beleggers teruggefloten werden. DWS Invest Commodity Plus presteerde relatief beter met een verlies van ‘slechts’ 8,5 %. Daarmee steekt het fonds alle concurrentie uit onze tabel de loef af. Verrassend? Niet echt want het fonds is een vreemde eend. De beheerder belegt hier immers niet in grondstofbedrijven maar in de grondstoffen zelf. En die deden het minder slecht dan de bedrijven. Komt daarbij dat het fonds vooral de kaart trekt van energie (gas en olie) en die subsector beperkte het verlies tot 4,2 %.

 

De slechte vorm van de brede grondstoffenindex en, in het verlengde daarvan, de aandelen die op grondstoffen mikken, heeft alles te maken met de economische groeivooruitzichten die wereldwijd een deuk hebben gekregen. Verwacht wordt dat dat ook negatieve gevolgen zal hebben voor de vraag naar grondstoffen. Aangezien tal van grondstoffen al een mooie rit achter de rug hebben, pakten heel wat beleggers en speculanten hun winsten.

 

We zijn geen koper van fondsen die mikken op de brede grondstoffensector die bestaat uit zowel energie, landbouwgrondstoffen, edelmetalen en industriële metalen. De prijzen van talrijke grondstoffen en gespecialiseerde aandelen liggen nog altijd (te) hoog, de prijszetting blijft verre van evident en de markt blijft bijzonder wispelturig.

Deel dit artikel