Analyse
Telecomsector in beweging 6 jaar geleden - donderdag 22 september 2011

Welke beleggingsfondsen of trackers kiezen?

De goedkope waardering, het hoge dividendrendement en het vrij defensieve karakter zijn de troeven die de telecomaandelen uitspelen om de beleggers te overtuigen. De gewijzigde regelgeving en de opkomst van het mobiele internet zijn dan ook ferme uitdagingen. Gelukkig zitten de telecombedrijven niet stil. Na de crash van 2008 kon de telecomsector (vet) zich herpakken, maar bleef hij toch achter op de rest. Dat vormt een opportuniteit.

Negatieve factoren

De telecombedrijven hebben het de laatste jaren niet onder de markt. In het rampjaar 2008 konden ze nog teren op hun defensieve karakter (weinig conjunctuurgevoelig en hoge dividendrendementen) waardoor ze een pak minder verloren dan de rest. Sinds 2009 presteerde de sector echter ondermaats op de beurs. En dat ondanks de nog altijd relatief mooie winsten die worden geboekt. Waarom overtuigt de zeer goedkope sector niet meer beleggers?

Dat is onder andere te wijten aan de almaar strengere wetgeving, vooral in Europa. Zo snijden de opgelegde verlagingen van de gereguleerde tarieven voor internationale communicatie (roaming), een melkkoe in het verleden, en voor gespreksbeëindiging (mobiele terminatie) in de winsten van de operatoren en mobiele aanbieders zoals Proximus (Belgacom) en Mobistar.

Daarnaast is de concurrentie hard en komt ze de laatste jaren uit een nieuwe hoek: het mobiele internet. Die is aan een ongelofelijke opmars bezig, dankzij het steeds goedkoper worden van smartphones (zoals de iPhone van Apple) en tablets (zoals de iPad van … Apple). Vooralsnog blijkt dat de klant relatief meer geld besteedt aan applicaties (App Store, Android Market) dan aan klassieke telefoniediensten. Die kasstromen komen natuurlijk niet terecht in de zakken van de telecombedrijven, maar wel in die van grote spelers als Apple en Google. Beleggers vrezen nu dat het net die andere bedrijven zullen zijn die in de toekomst de wet zullen dicteren. Dat zou telecomoperatoren zoals Deutsche Telekom, France Télécom en Telecom Italia kunnen degraderen tot simpele infrastructuurbeheerders die enkel betaald zouden worden voor louter dataverkeer.

Nieuwe uitdagingen

De klassieke telecombedrijven (vaste en mobiele operatoren) doen er natuurlijk alles aan om hun winstgevendheid op peil te houden. Op het menu staan de klassieke gerechten zoals het snijden in de kosten, het beter beheersen van de groei (vooral in de groeilanden) en het aangaan van fusies en samenwerkingen (zoals Vodafone en Telefónica in het VK). Een voordeel daarbij is dat de sector diepe zakken heeft. Overnames, vooral in de gefragmenteerde Europese markt, behoren ook tot de mogelijkheden.

Daarnaast biedt het mobiele internet ook kansen. Zo wordt er gedacht aan een alternatief applicatieplatform dat zou moeten concurreren met dat van Apple en Google. Dataverkeer wordt ook nog altijd duur gefactureerd, wat maakt dat elke smartphonegebruiker zowat anderhalve keer meer winstgevend is als een ‘gewone’ gebruiker. Ook opent het de deur naar heel wat nieuwe mogelijkheden zoals geolocalisatie (aanbieden van diensten en reclame op maat waar u ook bent).

We vinden dat vandaag al heel wat pessimisme verwerkt zit in de koersen van de aandelen uit de sector. De winsten, hoewel onder druk, blijven op peil en de bedrijven torsen weinig schulden met zich mee. Het is tekenend dat het hoge dividendrendement (zowat 5 % wereldwijd en 6,5 % in Europa) gehandhaafd blijft. Aan de huidige koersen biedt de sector mogelijkheden en verdient ze dan ook een plaats in een gespreide portefeuille.
Gebruik onze aandelen- en fondsenselectors
 

Mik op het beste fonds

U kunt kiezen uit zowel fondsen als beursgenoteerde trackers die ofwel wereldwijd beleggen (30 % tot 40 % Verenigde Staten, 10 % Azië en de rest vooral Europa), ofwel Europees (40 % VK, 15 % Spanje, 10 % Frankrijk en 10 % Duitsland).

 

Beide types zijn interessant. Voor een wereldwijde portefeuille pleit dat ook belegd wordt in de interessante Amerikaanse aandelen zoals telecomoperator AT&T. Europese portefeuilles hechten dan weer meer belang aan enkele interessante topaandelen zoals Telefónica (stabiel marges door de sterkte in Latijns-Amerika) en Vodafone (uitbreiding marktaandeel in Europa en in de groeilanden).

Rest nu een keuze te maken uit het productaanbod. Wat de fondsen betreft, staan BNP Paribas L1 Equity Europe Telecom en BNP Paribas L1 Equity World Telecom aan de top in hun respectieve categorie. Beide koopwaardige fondsen doen het vooral de laatste drie jaar beter dan de concurrentie op vlak van rendement, risico en regelmaat in de prestaties. Ze mikken vooral op de grote telecommunicatie- en kabeloperatoren zoals Deutsche Telekom en BT Group.

En de trackers dan? Met uitzondering van Lyxor ETF MSCI World Telecommunication Services (Euronext Parijs, ticker: TELW, maar nog te groen achter de oren om al te kopen), mikken de trackers van Amundi ETF, EasyETF, Lyxor ETF en SPRD ETF alle op de Europese markt. Rekening houdend met de portefeuille en de geboekte risicogewogen prestaties gaat onze voorkeur uit naar de 21 aandelen telende portefeuille van EasyETF Stoxx Europe 600 Telecommunications (Euronext Parijs, FR0007068044, ticker SYT). Ook hier zijn Vodafone en Telefónica de steraandelen.

 

Deel dit artikel