Analyse
Onze portefeuilles van fondsen 6 jaar geleden - donderdag 22 september 2011

Evolutie in de zomer.

Aandelen: lager

De beursevolutie tijdens de zomermaanden kwam hard aan in onze portefeuilles. Het aandelengedeelte verloor 9 %, net omdat de beursmalaise quasi alle landen trof, ongeacht de regio. Dicht bij huis doken de fondsen in Britse aandelen (-7,9 %) lager nadat duidelijk werd dat de conjunctuur er in een lagere versnelling schakelde. SSgA Sweden Index Equity, het enige Zweedse aandelenfonds op onze markt, verloor bijna 15 %. Te wijten aan de val van de cyclische autoconstructeur Volvo (-23 %) en Swedbank AB (-21 %). Verder van huis bracht ook een belegging in de groeilanden geen soelaas. Fondsen in Indiase aandelen (-11 %) doken lager ondanks de ingreep van de centrale bank om de inflatie, een oud zeer bij de beleggers, te bezweren.
De risicoaversie van de beleggers is bijzonder hoog en vooral in augustus leek het erop dat zowat alle aandelen overboord werden gekeild, ongeacht de onderliggende fundamenten. Dat pessimisme delen we niet. De categorieën in onze portefeuilles bieden aan de huidige koersen heel wat potentieel. Mik op de beleggingshorizon en het risicoprofiel dat het best bij u past.

 

Verkoop zwitserse frank

We zijn niet langer koper van fondsen in Zwitserse obligaties. Het potentieel van de laag renderende en sterk overgewaardeerde frank zat vooral in haar defensieve vluchtkarakter. De Zwitserse centrale bank besloot begin september echter om de alpenmunt vast te klinken aan de euro. Zakt de frank onder de grens van 1,20 frank per euro dan zal de centrale bankier er alles aan doen om een verdere stijging teniet te doen. Dat vooruitzicht beperkt het potentieel van de al overgewaardeerde munt en we zien dan ook betere alternatieven opduiken. U mag uw aandelen in KBC Renta Swissrenta of andere gespecialiseerde fondsen van de hand doen.
Fondsen in obligaties in de ondergewaardeerde Canadese dollar (CAD) komen in de plaats.
Gebruik onze fondsenselector om uw keuze te maken.

 

Sectorevaluatie

Onze sectorscore kijkt naar de waardering en het risico van de aandelen uit een bepaalde sector. Hij schommelt tussen ++ (zeer goed) en -- (zeer slecht). Bij een identieke score hebben we de beste bovenaan gezet.

 

Sectorevaluatie
Naam sector
Score
Nut
+
Gezondheidszorg
+
Voedsel en drank
+
Telecom
+
Distributie
=
Financieel
=
Energie (olie en gas)
=
Technologie
=
Grondstoffen
--

Deel dit artikel