Analyse
Hoe deden de Zwitserse aandelen het in juni? 6 jaar geleden - dinsdag 12 juli 2011

De Zwitserse frank is in vorm en ook de beurs van Zurich zit in de lift. Maar in juni stokte de machine.

Beursverlies

De fondsen in Zwitserse aandelen verloren gemiddeld 5,5 % in juni. Daarmee behoorden ze tot de slechtste leerlingen van de klas. Het waren vooral de magere beursprestaties van farmareuzen als Novartis (-6 %) en Roche (-5,8 %) die de inventariswaardes van fondsen als AXA World Funds Framlington Switzerland (-5,6 %) en Fidelity Funds Switzerland Fund A u. (-5,7 %) lager stuurden.

 

Het beursverlies dat Zwitserse aandelen in juni in de boeken schreven kan verbazen. Niet alleen geniet de alpenmunt van haar vluchtstatus (+0,4 % in juni en daarmee een van de weinige klimmers tegenover de ontketende euro), de lokale beurs wordt door de goegemeente ook aanzien als een defensieve (= weinig conjunctuurgevoelige) beurs. Vanwaar dan die slechte prestatie van de Zwitserse aandelen vorige maand?
De reden is de … sterke Zwitserse frank. De lokale industrie roept luidkeels dat ze de klim van meer dan 8 % op jaarbasis in euro (en bijna 30 % in dollar) meer dan welletjes vindt. Indien de munt verder gaat op haar elan, kan dat de conjunctuur sterk vertragen. Die vertraging zagen we trouwens al in het eerste trimester van dit jaar.

 

Onze mening

De beurs is na de daling correct gewaardeerd en er noteren enkele interessante ondernemingen zoals de bovenstaande farmabedrijven. Daarnaast is ook het potentieel van de sterke frank nog niet uitgezongen in de huidige internationale context.
Mik op AXA World Funds Framlington Switzerland, SSgA Switzerland Index Equity Fund of de beursgenoteerde tracker Amundi ETF MSCI Switzerland (Euronext Parijs, FR0010655753, CSW) om een positie in het land in te nemen.

 

We blijven de Zwitserse aandelen een warm hart toedragen in onze portefeuilles.

 

Deel dit artikel