Analyse
Duitse kernuitstap: gevolgen voor uw fondsen? 7 jaar geleden - woensdag 13 juli 2011

Duitsland heeft het wetsontwerp aangenomen dat van het land de eerste grootmacht zal maken die kernenergie de rug toekeert. Acht van de zeventien kerncentrales worden onmiddellijk gesloten, de rest volgt tegen 2022. Hoe zal onze buur het nucleaire gat opvullen?

Klassieke energie

De producenten van nucleaire stroom die actief zijn in Duitsland zoals RWE (-5 % vorige maand) kregen alvast rake beursklappen. Het nieuws dreef de hele Europese energiesector lager vorige maand (-2 %) en zette de gespecialiseerde fondsen in energiebedrijven zoals BNP P L1 Equity Europe Energy (-4 %) en Dexia Equities B European Energy (-3 %) op een verlies.

 

Voor de aandelenfondsen in klassieke energie (olie en gas) mag de recente koersdaling aanzien worden als een instapmoment. Kies daarbij voor een fonds dat mikt op een wereldwijde portefeuille van vooral grote oliebedrijven zoals BP en Royal Dutch Shell. Onze keuzes zijn KBC Equity Fund Oil of de tracker Amundi ETF MSCI World Energy (Euronext Parijs, ticker: CWE).

Uranium

De beleggingsproducten in uraniumaandelen zijn stuk voor stuk beursgenoteerde trackers. Zij hadden het hardst te verduren na de Duitse beslissing en verloren tot 11 %. Dat was zo voor Global X Uranium (NYSE Arca, ticker: URA) dat wereldwijd belegt in uraniumontginners. Ook na de Duitse beslissing blijft de toekomst hier onzeker de komende maanden. We zien de huidige koersval niet als een instapmoment maar kijken de kat uit de boom.

Alternatieve energie

De een zijn dood, de ander zijn brood zou u denken. Maar tegen alle verwachtingen in sponnen de bedrijven in alternatieve energie op het eerste gezicht GEEN garen bij de Duitse beslissing. Nochtans wordt naar zonneenergie en windenergie gekeken om het Duitse nucleaire gat op te vullen. Gespecialiseerde fondsen als KBC Eco Fund Al-ternative Energy (-6 %) en DWS Invest Climate Change (-5 %) verloren flink terrein na de aankondiging. Dat was vooral te wijten aan factoren die op de sector wegen zoals het (Aziatische) overaanbod dat stilletjes aan de markt overspoelt en het terugschroeven van subsidies overal ter wereld. De slechte prestatie van mastodont Vestas Wind Systems (-24 % na mindere kwartaalcijfers) is alvast tekenend. We blijven voorlopig af van een gespreide fondsenbelegging in die alternatievelingen. Het potentieel van de grote (westerse) sectoraandelen is te klein tegen de huidige koersen.

 

Deel dit artikel