Analyse
AXA Rosenberg en belastingaangifte 6 jaar geleden - donderdag 14 juli 2011

Coupons van AXA Rosenberg Pacific Ex-Japan Small Cap Alpha dienen in de belastingaangifte te worden aangegeven.

 

De fondsen van het Ierse AXA Rosenberg Equity Alpha Trust zijn inderdaad ‘speciale’ gevallen omdat ze geen beleggingsvennootschappen zijn maar gemeenschappelijke beleggingsfondsen. Het gevolg: als houder van zo’n deelbewijzen, u dus, moet u de door het fonds ontvangen inkomsten (dividenden en intresten) aangeven in uw belastingformulier.

 

Omdat u als particuliere belegger niet zelf kunt weten hoeveel inkomsten uw fonds in 2010 puurde, heeft AXA een document met de informatie ter beschikking gesteld op www.axa.be (‘Sparen & Beleggen’ > ‘Beleggingen’ > ‘Bank’ > Fiscaliteit AXA Rosenberg). Voor de rest brengt de instelling de deelbewijshouders niet specifiek op de hoogte,
In dat (Engelstalige) document vindt u de opsplitsing, per betrokken fonds, van de inkomsten (in euro) uit dividend en uit rente. Dat laatste is nul omdat het hier pure aandelenfondsen betreft. Blijft over: de dividendinkomsten uit buitenlandse aandelen. Die dient u te vermelden in Deel 2 van uw aangifteformulier. Voor AXA Rosenberg Pacific Ex-Japan Small Cap Alpha ging het in 2011 om 1,47 euro per deelbewijs.

 

In tegenstelling tot bij Carmignac Gestion bijvoorbeeld stelt AXA Bank geen onlinecalculator ter beschikking. Dat is geen probleem indien u in de loop van 2010 uw deelbewijzen niet hebt gekocht of verkocht. Hebt u vorig jaar wel een handeling (aankoop of verkoop) gedaan in AXA Rosenberg Equity Alpha Trust, dan is een persoonlijke pro rata berekening voor u van tel. Daarvoor zult u te raden moeten gaan bij AXA Bank die de berekening voor u zal maken.

 

Deel dit artikel