Analyse
Presteerden de Zwitserse aandelen opnieuw sterk in mei? 7 jaar geleden - woensdag 15 juni 2011

De Zwitserse frank staat als vluchtwaarde in het middelpunt van de belangstelling. Die vorm doet ook de fondsen in Zwitserse aandelen blinken, na omzetting in euro.

Missie geslaagd

SSgA Switzerland Index Equity Fund heeft maar een enkele taak: het schaduwen van de Zwitserse beursindex. Missie geslaagd want het fonds won ook 5,3 % in mei. Met dank aan enkele defensieve aandelen in de portefeuille: voedingsconcern Nestlé (+7,4 %) en farmagroep Novartis (-11,7 %). Beide zijn goed voor zowat een derde van de portefeuille.

 

Die vorm van de Zwitserse beurs steekt schril af met die van de beurzen uit de eurozone (-2,5 %). Kijken we naar de prestaties in mei van de gespecialiseerde aandelenfondsen dan verloren die in aandelen uit de eurozone gemiddeld 2 % en klommen de fondsen in Zwitserse waarden gemiddeld 4,3 %. Een hemel van verschil. De verklaring hoeft u echter niet ver te zoeken. De Zwitserse frank is immers ene puike rit aan het neerzetten en dikte vorige maand maar liefst 5,1 % aan in euro. Daarmee staat ze al bijna 16 % op een jaar. En dat is het dubbele van de prestatie van de lokale Zwitserse beurs. Die vorm dankt de frank aan de mooie economische prestaties van het alpenland en aan haar karakter van vluchtmunt. Altijd goed meegenomen als het in de eurozone wat minder voor de wind gaat.

 

Onze mening

Zelfs na de stijging van beurs en munt blijven Zwitserse aandelen bekoren. Dat is ook de reden waarom we de post aanraden in het merendeel van onze portefeuilles. De stabiliteit van de lokale economie, gekoppeld aan het defensieve karakter van de beurs (voeding en farma) en het potentieel in heikele tijden van de lokale frank zijn troeven die nog niet uitgespeeld zijn.

 

Deel dit artikel