Analyse
Hoe deden de fondsen in grondstoffen het in mei? 7 jaar geleden - dinsdag 14 juni 2011

Door de grote vraag uit de groeilanden, met China op kop, worden de grondstofprijzen al geruime tijd de hoogte ingejaagd. In mei kwam daaraan een einde en dat woog op de gespecialiseerde fondsen.

Lastig

Dat de grondstofprijzen niet alleen kunnen stijgen bewijzen de cijfers van vorige maand. Een greep uit de valpartijen: cacao: -7,3 %, koffie: -8,9 %, nikkel: -9,4 % en, eventjes slikken, zilver: -18,7 %. De weinige fondsen die mikken op grondstoffen (direct of indirect via termijncontracten) hadden het dan ook lastig om uit het rood te blijven vorige maand. Dat geldt ook voor de klassieke grondstoffondsen op onze markt. Zij beleggen niet (direct of indirect) in de grondstoffen zelf, maar in bedrijven die zich ledig houden met de sector; gaande van productie tot transport en verwerking. Ook zij ontsnapten niet aan de verkoopgolf die over de sector raasde. Zo verloor Carmignac Commodities 4,2 % nadat een Lundin Mining, een belangrijke portefeuillepost, een vijfde van de beurswaarde verloor ten gevolge van een mislukte fusieoperatie.

 

Vanwaar die grondstoffenduik?

Elke grondstof heeft haar verhaal (te droog, te nat…) maar over het algemeen kunnen we stellen dat de vrees voor een economische groeivertraging op de prijzen woog. Door de duurderde dollar, de munt waarin de prijzen van de gros van de grondstoffen wordt in uitgedrukt, zetten vele beleggers het daarbovenop op een lopen en namen ze winst.

 

Onze mening

We zijn op dit moment geen voorstander van een fonds dat mikt op de brede grondstoffensector. Indien we rekening houden met de winstvooruitzichten zijn tal van bedrijven uit de sector duur. Ook zijn niet alle grondstoffen en grondstofgerelateerde bedrijven even interessant. Wilt u toch in een grondstof beleggen dan kunt u de speculatieve toer opgaan via een fonds in goudmijnaandelen. Die bleven om diverse reden achter op de rit die de goudkoers maakte. Onze favorieten binnen die sector zijn het in klassieke mijnen beleggende BlackRock GF World Gold EUR en de meer risicovollere fondsen Share Gold USD en Placeuro Gold Mines (Euronext Brussel, ticker: PLA, LU0061385943). Zij mikken op zowel grote als kleine spelers uit de industrie.

 

Deel dit artikel