Analyse
Belgische fondsenmarkt: een kleine revolutie 7 jaar geleden - donderdag 9 juni 2011

Vermogensbeheerders kondigen tal van fondsenschoonmaakoperaties aan.

De Belgische fondsenmarkt beleeft haast onopgemerkt een kleine (r)evolutie. Het vertrouwen van de belegger in de financiële markten kreeg door de financiële crisis een tik en sloeg zulke grote gaten in de fondsenvermogens dat het traumatische herstel slechts langzaam verloopt. Onze fondsenmarkt is nog altijd een kwart kleiner dan vóór de crisis. Voeg daarbij het succes van het spaarboekje en de concurrentie van de beursgenoteerde trackers en het hoeft niet te verbazen dat de vermogensbeheerders de tering naar de nering zetten en tal van fondsenschoonmaakoperaties aankondigen.

 

Toonaangevend zijn de veranderingen binnen de grootbanken. In februari pakte KBC Asset Management grootschalig uit. Meer dan 50 fondsen verdwenen, fuseerden of veranderden van beleggingsbeleid. In maart rolden de koppen bij BNP Paribas Investment Partners en werden ook nieuwe operaties aangekondigd. Dat was een logisch gevolg na de fusie tussen de ver-mogensbeheerders van BNP Paribas en van Fortis. Ook ING Investment Management kon niet achterblijven en sleutelt aan een zestigtal fondsen. Dat doek valt deze maand.

 

De retoriek bij die beslissingen is steevast dezelfde: het goedehuisvaderbeheer van de fondsen waarborgen, overlappingen in het eigen gamma wegwerken en de belangen van de beleggende klant laten primeren. In veel gevallen klopt dat bedverhaal ook. Maar helaas rolt maar al te vaak ook de verkeerde fondsenkop. En krijgt u in het slechtste geval daarbovenop een nieuwe belegging in de maag gespitst die weinig uitstaans heeft met uw oude. In dat geval is uitstappen, vóór het einde van de operatie indien u er weet van hebt, of net erna, de enige oplossing. Ook al strookt dat niet met de beleggingshorizon die u voor ogen had bij de aanschaf van uw fonds.

 

Zie o.m. het geval van ING (L) Renta Fund.


Deel dit artikel