Analyse
Portugal en Griekenland domineerden de euroscene in april 7 jaar geleden - dinsdag 17 mei 2011

Goed voor beleggingen in dollar? Integendeel. De dollar verloor 4,4 % tegenover de euro vorige maand en was daardoor een gesel voor de beleggingen in deze munt.


Dollarzwakte

Het zal u maar overkomen. In april werd een vervolg gebreid aan de financiële perikelen in de eurozone, met Portugal (noodoproep om hulp) en – nog maar eens – Griekenland (tekorten door het dak) in een hoofdrol. Exit euro zou u denken. Maar neen hoor, het was het groene biljet dat terrein verloor. En in die val werden alle mogelijke fondsen in dollar meegesleurd. Zo verloren de fondsen in Amerikaanse aandelen gemiddeld gezien 1,8 % (na omzetting in euro) en dat ondanks het goede resultatenseizoen. BNP P L1 Opportunities USA daalde zelfs met 5 % nadat enkele belangrijke aandelen in de portefueille, Peabody Energy (-11 %) en Mosaic (chemicaliën, -9 %) klappen kregen.
Fondsen in obligaties in dollar klokten 3,4 % lager af. En dat ondanks de gedaalde obligatierente. Omdat ze bijna allemaal vooral in staatsobligaties beleggen, ging ook de rally op de markt van de bedrijfsobligaties aan hun neus voorbij.
En wat te denken van de cashfondsen in dollar? Die wisten nergens te schuilen en verloren maar liefst 4,1 %.
De reden van die dollarzwakte (of eurosterkte) ligt in de verschillende houding van de lokale centrale banken. De Europese centrale bank (ECB) trok vorige maand voor het eerst sinds 2008 de leidende rentevoeten op. De Amerikaanse centrale bank (Fed) gaf te kennen dat nog niet snel te zullen doen. Die acties maakten de euro relatief aantrekkelijker.

 

Onze mening

Na de daling in april is de Amerikaanse dollar nu al zo’n 20 % ondergewaardeerd tegenover de euro. Op korte termijn kan de munt zelfs nog lager gaan door de houding van de Fed en het gat in de hand van de overheid. Fondsen in obligaties en/of cash in dollar raden we daarom nog niet aan.
Fondsen die mikken op Wall Street zijn daarentegen wel nog interessant.
De dynamische beurs is goedkoop en bevat enkele leuke aandelen en het zit snor met de bedrijfsresultaten.
Kies voor KBC Index Fund United States, SSgA US Index Equity Fund of de tracker iShares S&P500 (Amsterdam, ticker IACC). Ook het actief beheerde en beursgenoteerde Columbia Securities (Amsterdam, COLUM) blijft op ons kooplijstje staan (actief beheerd fonds dat ietwat atypisch belegt want het heeft op dit moment ook oog voor Canadese mijnbouwers als Agnico-Eagle Mines en Barrick Gold).

 

Deel dit artikel