Analyse
Petercam metals & mining: een goede belegging? 7 jaar geleden - donderdag 19 mei 2011

Petercam komt met een nieuw fonds op de proppen, en vult het grondstoffengat in zijn eigen aanbod en surft op de golven van de populaire mijnbouwsector.

 

Wij vinden het fonds alvast een mooie aanvulling in ons landschap. Waarom? Het is een van de weinige dat louter belegt in mijnbouw- en metaalaandelen en daarbij geen oog heeft voor de energiesector en de landbouwsector. Daarom valt het fonds eerder te vergelijken met BGF World Mining Fund A (EUR) dan met het breder beleggende Carmignac Commodities.

 

Is het fonds uw belegging waard? We houden de boot af en dat om twee redenen. Vooreerst staat het de beheerders vrij om te doen wat ze willen en zijn ze niet gebonden aan een of andere referentie-index. Die ongebondenheid kan een voordeel zijn indien ze de juiste keuzes maken, of een nadeel in het andere geval. De tijd zal uitwijzen of dat het geval zal zijn en of het fonds een meerwaarde zal bieden. Ten tweede trekt het fonds de brede mijnbouwkaart en mikt het op aandelen van bedrijven die actief zijn in zowel de exploratie als de productie en verkoop van zowel edele metalen (goud, zilver, platina) als industriële mineralen (ijzererts, kopererts). Een hele boterham en ook hier rijst de vraag of het beheersteam in staat zal zijn om de juiste aandelen uit de waardeketen te pikken op het juiste moment. Op dit moment verkiezen we een belegging in een gerodeerd fonds dat vooral mikt op aandelen van bedrijven die vooral actief zijn in de kleinere goudmijnbouw.

 

Deel dit artikel