Analyse
Onze strategie om in fondsen te investeren 7 jaar geleden - vrijdag 13 mei 2011

Onze portefeuilles streven een evenwicht na tussen potentieel rendement en risico.

 

Spreiding, tussen aandelen en obligaties, is daarbij aan de orde van de dag. We beleggen uitsluitend in categorieën met potentieel op de beleggingshorizon die we voor ogen hebben.
Gebruik onze selector om de fondsen te vinden die we aanraden.
Ook beursgenoteerde trackers en beursgenoteerde beleggingsfondsen komen in aanmerking voor een porte-feuilleselectie.


Zwakke groeilanden

Vorige maand kon het aandelengedeelte van onze portefeuilles maar nipt het hoofd boven water houden. Dat was vooral te wijten aan de exodus die op dit moment plaatsvindt in de groeilandenbeurzen. Of wat dacht u van de prestaties van de fondsen die beleggen in de zogenaamde BRIC-landen: Brazilië (-3,8 % na omzetting in euro), Rusland ( -5,9 %, enkel in de dynamische portefeuilles op twintig jaar), India (-4,4 %) en China (1,6 %). Over het algemeen kunnen we stellen dat die vaandelvlucht te wijten is aan de groeiende inflatievrees. Die zet de lokale centrale bankiers aan om in te grijpen. Die ingrepen wegen dan weer op de groeivooruitzichten van de groeilanden. En die onzekerheid zorgt dat de beleggers eieren voor hun geld kiezen. Laat u niet afschrikken. Het potentieel van die markten blijft aanwezig.

De winnaars waren dichter bij huis te vinden. Zo konden de fondsen in Belgische aandelen (in de lange-termijnportefeuille) nog eens scoren (+3,4 %). Met dank aan enkele puike bedrijfsresultaten. De Zwitserse aandelenfondsen (+3,9 %) kregen dan weer een duwtje in de rug van de sterke frank (+0,8 %) en de oerdegelijke bedrijfsresultaten. De beurs van Zürich blijft correct gewaardeerd.

Obligaties vooruit

April was over het algemeen een goede obligatiemaand dankzij de dalende obligatierentes. Veel (aandelen)geld vond zijn weg richting obligatiemarkten en dat deed de portefeuilles van de obligatiefondsen aandikken.

 
De enige obligatiepost in de portefeuilles die vorige maand terrein verloor waren de fondsen in obligaties in Canadese dollar ( -1,4 %). Ze kwamen de zwakke prestatie van de ondergewaardeerde loonie in euro (-1,9 %) nimmer te boven. Meer daarover.

 

Sectorscore

De sectorscore kijkt naar de waardering en het risico van de aandelen uit een bepaalde sector. Hij schommelt tussen ++ (zeer goed) en -- (zeer slecht). Bij een identieke score hebben we de beste bovenaan gezet.  

 

 

Sectorevaluatie
Naam sector
Score
Nut
+
Telecom
+
Gezondheidszorg
+
Voedsel en drank
+
Distributie
=
Financieel
=
Energie (olie en gas)
=
Technologie
=
Grondstoffen
--

 

 

 

 

 

 

 


Deel dit artikel