Analyse
Japanse aandelen: bood april enig soelaas? 7 jaar geleden - vrijdag 13 mei 2011

Na de rampen verloor de beurs van Tokio flink wat terrein in maart.


In april ging de daling verder

Fondsen in Japanse aandelen kalfden gemiddeld gezien met 3,1 % af vorige maand. De verliezen liepen daarbij op tot 4 % voor Pictet Japan Index P en SSgA Japan Index Equity, niet toevallig twee fondsen die ‘simpelweg’ hun index volgen en daardoor sterk mikken op grote bedrijven zoals Sumitomo Mitsui Financial (-5,7 %), Mitsubishi (-7,8 %) en Sony
(-11 %).

 

De impact van de aardbeving, de tsunami en de kernramp die Japan op 11 maart troffen is nog altijd niet duidelijk. Die onzekerheid blijft wegen op het beurssentiment en op de Japanse yen. Het basisscenario is dat de Japanse economie het nog enkele maanden knap lastig zal hebben, om op het einde van dit jaar herop te leven door de talrijke wederopbouwplannen.

 

Onze mening

De maartse rampen zijn uiteraard een flinke doorn in het oog. Japan kampt al met een torenhoge schuldgraad en dito overheidstekort en zal dieper in de zak moeten graaien dan begroot. Ondanks het verlies op de beurs (-13,3 % in 2011) blijven Japanse aandelen duur. Afblijven is dan ook de boodschap.

 

Deel dit artikel