Analyse
India: geen reus op lemen voeten 7 jaar geleden - donderdag 19 mei 2011

Indiase aandelenfondsen hebben het niet onder de markt de laatste maanden. De boosdoener is inflatie. De centrale bankier zit echter op vinkenslag en grijpt zelfs strenger in dan verwacht. Dat gaat ten koste van economische groei maar die houding kan op termijn wel vruchten afwerpen.

Voor de belegger die risico niet schuwt, blijft een belegging in Indiase aandelen interessant.

 

India werpt zich al een decennium lang op als een van de meest dynamische economieën onder de groeilanden. Het land beschikt dan ook over heel wat troeven. Zo ontwikkelt de op een na grootste bevolking (na China) zich sterk op het gebied van onderwijs en van rijkdom. Enerzijds lokt dat buitenlandse investeerders, die in India goed getraind personeel (dienstensector) kunnen vinden tegen een aanvaardbare kostprijs. Anderzijds zorgt de verkregen rijkdom ervoor dat de binnenlandse consumptie sterk wordt aangezwengeld. Verwacht wordt dat de middenklasse de komende jaren zelfs met bijna 20 % per jaar zal groeien. Bijkomend pluspunt: het land is minder afhankelijk van het Westen dan het gemiddelde groeiland. Niet onbelangrijk in een klimaat van beperkte westerse economische groei.
Het is echter niet al rozengeur en maneschijn. De economische reus heeft ook te kampen met (structurele) problemen zoals een ouderwetse infrastructuur, een hoge overheidsschuld, een logge administratie en een moeilijk in te tomen inflatie.

 

Inflatie = Achilleshiel

Het is vooral de inflatie die zorgen baart. De zware regenval in het westen van het land veroorzaakte mislukte oogsten en dreef de groenteprijzen fors hoger. Dat is een catastrofe voor een groot deel van de (arme) bevolking. De gebrekkige infrastructuur leidt daarbovenop tot lage landbouwproductiviteit en zorgt ervoor dat heel wat producten nog duurder worden of zelfs niet meer bij de mensen geraken.
Stijgende energieprijzen en hardnekkig hoge voedselprijzen dreven de inflatie dan ook op de spits in maart: bijna 9 %. Ruimschoots boven het officieuze streefdoel van de Indiase centrale Bank (sinds mei: 6 %).

 

De centrale bank onderschatte, en dat niet voor de eerste keer, de werkelijke inflatie. Om de eigen geloofwaardigheid op te vijzelen, kon een reactie niet uitblijven. Begin mei werden de leidende rentevoeten hoger opgetrokken dan algemeen verwacht tot 7,25 % (+0,5 %). Het was al de negende interventie in een jaar tijd en een teken dat het voortaan menens is met de inflatiebestrijding. Dat, en niet langer de economische groei, is nu het hoofddoel van de monetaire autoriteiten. Door de rentevoeten op te trekken, verlaagde de instelling alvast de economische groeiverwachting naar 8 % (in plaats van 8,5 %).

 

Beurs verliest terrein

De hoge inflatie en de diverse verhogingen van de rentevoeten bezorgden de beurs van Bombay al klappen. Sinds januari kneep de brede beursindex er al 14 % af. Dat is meer dan de gemiddelde daling die werd opgetekend voor de beurzen van de groeilanden (-6 %). Zo heeft de Indiase financiële sector, goed voor een kwart van de Indiase beurskapitalisatie, het knap lastig met de strengere kredieteisen die hem opgelegd worden door de overheid. De aandelen uit die sector gingen tot 20 % lager. Ook de energieaandelen, behorend tot de derde belangrijkste sector van het land, kampten met het negatieve beleggersentiment na de ramp in Fukushima. De beursverliezen liepen op tot 30 %.

 

Plaats in de portefeuille

Indiase aandelen hebben het nu even moeilijk maar we twijfelen niet aan hun langetermijnpotentieel. Zo werkt het land met man en macht aan de modernisering van de infrastructuur. Uiteraard lost zo’n probleem zich niet in enkele jaren op. Hoopgevend zijn alvast de bedrijfsresultaten en de economische cijfers. Zo draait de belangrijke dienstensector op volle toeren en vinden Indiase producten vlotjes hun weg naar het buitenland. De correct gewaardeerde roepie legt daarbij geen strobreed in de weg.

 

Beleggen in India via een gespecialiseerd fonds loont volgens ons nog altijd de moeite. In onze dynamische portefeuilles op 10 jaar kunt u zien dat het land een plaats krijgt van 5 %. Hebt u een kortere horizon, dan raden we enkel de dynamische beleggers aan om hun portefeuille te spreiden met die post.

 

Keuze

Naast een resem beleggingsfondsen bestaan ook heel wat trackers.
De fondsenkeuze is gemakkelijk omdat een actief beheerd fonds boven al de rest uitsteekt op het vlak van risicogewogen prestaties: Franklin Templeton India Fund. Maar opgelet. Het fonds bestaat in verschillende versies (kapitalisatie en uitkering) en muntklassen (euro en dollar). We raden we u aan om het fonds te kopen uitgedrukt in euro Franklin India A EUR. Die versie kunt u zonder instapkosten kopen bij BinckBank en Deutsche Bank.

Deel dit artikel