Analyse
Was maart een goede maand voor fondsen in Belgische aandelen? 7 jaar geleden - dinsdag 12 april 2011

In maart verloren de fondsen in Belgische aandelen gemiddeld 0,4 % en zagen we grote rendementsverschillen tussen de fondsen.

Stijgen en dalen

De fondsen die uitsluitend mikken op de Belgische aandelenmarkt slaagden erin om zowel sterk te stijgen als te dalen. Zo dikte de portefeuille van Hermes Belgian Growth 2,4 % aan. Een bijzonder goed resultaat gezien de morose beurscontext. Met dank aan Kinepolis (+13 % na de aankondiging van de kapitaalvermindering) en plantageholding Sipef (+3,9 %). Anderzijds zag de aandeelhouder van KBC Equity Fund Belgium zijn fonds 1,5 % lager gaan. Het voornaamste verschil tussen beide fondsen? De sectorverdeling in de portefeuille. Het fonds Hermes Belgian Growth belegt (quasi) niet in financiële aandelen, het klassiek beheerde fonds verdeelt door KBC doet dat wel.

Waarom ?

De reden waarom Belgische aandelen gemiddeld lager gingen in maart, en dat ondanks enkele puike bedrijfsresultaten, is dus vooral te wijten aan de zwakke vorm van de Belgische financiële sector op de beurs. Zo verloor verzekeraar Ageas bijna 13 %. Door de gebeurtenissen in Japan werd de ganse verzekeringssector afgestraft. KBC ging 12,4 % lager nadat duidelijk werd dat het desinvesteringsplan niet van een leien dakje verloopt. En ook Dexia (-13,1 %) tapte uit hetzelfde vaatje. Een fonds dat tot een derde van de portefeuille in die aandelen belegt, had dan ook geen schijn van kans vorige maand.

Onze mening

Op dit moment zijn we nog altijd geen fan van de brede financiële sector. De aandelen blijven een soort van zwarte doos waarbij transparantie zoek is. Daarom zijn we fan van de beleggingspolitiek van Hermes Belgian Growth. De Belgische is een dure beurs geworden en raden we enkel aan als spreiding binnen een langetermijnhorizon.

 

Deel dit artikel