Analyse
Hoe stelden de fondsen in Indiase aandelen het vorige maand? 7 jaar geleden - vrijdag 8 april 2011

De Indiase overheid kwam vorige maand met nieuw economisch materiaal op de proppen. Hoe reageerden de beleggers daarop?

Uitstekende vorm

De beurs van Bombay was in uitstekende vorm in maart. Ze won iets meer dan 6 %. De beleggingsfondsen gingen gemiddeld bijna 7,5 % hoger met winsten tot 7,9 % voor fondsen als Franklin India A EUR en Horizon Access India Fund. Geen enkele beleggingscategorie deed beter. De relatief betere prestaties van de aandelenfondsen is geen mirakel. Ze beleggen immers nog meer dan de brede beursindex in steraandelen zoals ICICI Bank (+13,2 % vorige maand) en het industriële conglomeraat Reliance Industries (+7,3 %). Doen die aandelen het goed, dan hebben de fondsen al een voorsprong op de brede beursindex. En omgekeerd uiteraard.

 

De beurs van India begon onder een bijzonder goed gesternte aan de maand maart. Enerzijds was er de goede vorm van het Indiase bedrijfsleven. Tal van beursgenoteerde ondernemingen kwamen op de proppen met mooie cijfers en groeiperspectieven. Anderzijds had de heer Pranab Mukherjee, ’s lands Minister van Financien, goed nieuws wat de Indiase groei betreft. Verwacht wordt dat de Indiase economie met 8,6 % zal groeien dit jaar, vooral onder impuls van de landbouw en de industrie. Dat en ander positief nieuws uit het veertien pagina’s tellende kernrapport dreef het beleggersenthousiasme fors hoger.

 

Onze mening

Zelfs na de recente klim blijven Indiase aandelen interessant. De vooruitzichten voor zowel de economie als de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven ogen goed. Bent u geen defensief ingestelde belegger, dan mag u 5 % tot 10 % van uw portefeuille in een gespecialiseerd aandelenfonds steken.
Ons oog valt daarbij op het bovenvermelde fonds van Franklin Templeton Investments. Franklin India A EUR drukt de inventariswaarde uit in euro en is o.a. te koop bij Deutsche Bank. De munt van uitgifte is ook het enige verschil met Franklin India A (uitgedrukt in Amerikaanse dollar). Die versie is praktisch overal te koop.
Door het puike beheer van de fondsen zijn we geen koper van een beursgenoteerde tracker op Indiase aandelen.

 

Deel dit artikel