Analyse
Hoe deden de Japanse aandelen het in maart? 7 jaar geleden - maandag 11 april 2011

De catastrofe in Japan is voor niemand goed nieuws, ook niet voor de belegger. Maart was, hoe kan het ook anders, een absolute rampmaand voor Japan.

Beursval

De fondsen in Japanse aandelen verloren meer dan 12 % gemiddeld en waren daarmee de kneusjes van de maand. Dexia Equities L Japan ging 13,2 % lager. Geen enkel fonds boekte een slechter resultaat.

De beurs van Tokio ging uiteraard gebukt onder de gevolgen van de na-tuurrampen en de problemen in de kerncentrale van Fukushima. Belangrijke aandelen zoals Sumitomo Mitsui Financial, de financiële instelling die werd aangeduid als grootste geldschieter voor TEPCO, de uitbater van de kerncentrale, verloor maar liefst 18 %. Ook de drie grootste autoconstructeurs van het land, alle prominent aanwezig op de beurs en in de beleggingsfondsen, deelden in de klappen: Honda Motor (-15 %), Nissan Motor (-14 %) en Toyota Motor (-16 %). Ze stopten alle drie een tijdlang de productie. Uiteindelijk ging slechts drie procent van de aandelen op de beurs hoger, onder hen vooral bouwondernemingen.

Onze mening

Het land van de rijzende zon zal een economische recessie niet kunnen vermijden, ook al zal de overheid zware inspanningen doen om de economische motor weer te doen aanslaan via grootschalige heropbouwplannen.


De beursval is niet het moment om de nog altijd dure Japanse aandelen te kopen.

 

Deel dit artikel