Analyse
Amerikaanse droom: nog koopwaardig? 7 jaar geleden - woensdag 20 april 2011

Kunnen aandelenfondsen in Amerikaanse dollar ons nog bekoren?

Dankzij de economie in goede doen, de ondergewaardeerde dollar met potentieel op lange termijn en de beurs die goedkoop tot correct is gewaardeerd, kunnen aandelenfondsen in Amerikaanse dollar ons nog altijd sterk bekoren. Afhankelijk van uw profiel mag u er tot 30 % van uw portefeuille in beleggen.

 

Wind in de zeilen

Er zijn drie redenen waarom we een stevige boon hebben voor Amerikaanse aandelen.

 

De economie is er terug van weggeweest. Na een slechte beurt in 2009 (negatieve groei van 3 %), trok ze zich vorig jaar op aan de stimuleringspakketten om aan te knopen met de groei van weleer. Vorig jaar bedroeg de groei nog een mooie 2,9 %. Voor dit jaar schatten we 2,2 %. Er zijn nog heikele punten die op korte temrijn zullen wegen op het sentiment, zoals de morose vastgoedsector en de financieel precaire situatie van de gezinnen, de lokale dynamiek trekt veel statistieken recht. De Amerikaanse bedrijven laten zich alvast van hun beste kant zien in de meest competitieve markt ter wereld en boeken al hoge winsten.

 

Ook de sterk ondergewaardeerde dollar kan op lange termijn uw portefeuillerendement spekken. Op korte termijn bestaat de kans dat de grote schuldenberg zal wegen op het groene biljet. Een belegging in dollar is in de eerste plaats dan ook een langetermijnbelegging.

 

Ten slotte is de Amerikaanse beurs niet duur indien we kijken naar de klassieke beursratio’s (dividendrendement, koerswinstverhouding en verhouding koers-boekwaarde).

 

Ruim aanbod

Aan gespecialiseerde fondsen geen gebrek. Om te beleggen in de grootste economie en beurs ter wereld dingen maar liefst honderden beleggingsfondsen en beursgenoteerde trackers naar uw hand. De verschillen tussen de producten zijn groot want sommige mikken uitsluitend op kleine aandelen (smallcaps) en andere op stijlfactoren (waarde- versus groeiaandelen).

 

De Amerikaanse aandelenbeurs wordt beschouwd als de meest efficiënte beurs ter wereld. Dat wil zeggen dat het een van de moeilijkste beurzen is om op termijn te kloppen. De gemiddelde fondsenprestaties bewijzen dat ook. Ze liggen elk jaar onder dat van Wall Street. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat onze keuze in eerste instantie uitgaat naar beleggingen die de beurs zo goed mogelijk proberen te volgen. Die portefeuilles bestaan o.a. uit een mix van technologiebedrijven (Apple, Microsoft), banken (JPMorgan Chase, Wells Fargo) en energiebedrijven (ExxonMobil, Chevron).

 

Uit het grote trackeraanbod kiezen we iShares S&P 500. De tracker bestaat in enkele varianten: iShares S&P 500 A (IACC), iShares S&P 500 (ISSP) en iShares S&P 500 (IVV). Beleggers zijn geneigd om voor de versie te gaan op de beurs van New York (IVV) wegens de superlage jaarlijkse kosten (0,09 %). Een slechte keuze want dat kostenvoordeel wordt meer dan tenietgedaan door de dubbele roerende voorheffing op het kwartaaldividend. Eerst is er de bronheffing van 15 % (na dubbelbelastingverdrag), nadien passeert Vadertje Staat nog eens met 25 %. Op een te verwachten dividendrendement van zowat 1,8 % kost u dat 0,7 %. Jaarlijks. Mik daarom op de op Euronext Amsterdam noterende tracker die de dividenden herbelegt (ticker: IACC).

 

Daarnaast zijn ook de passief beleggende fondsen KBC Index United States en evenknie SSgA US Index Equities de moeite waard. Zij doen het even goed als bovenstaande trackers en hanteren omzeggens dezelfde portefeuille.

 

Naast bovenstaand passief beheerd aanbod trekt ook het actief beheerde, maar atypische fonds Columbia Securities onze aandacht. Dat fonds klopt de beurs namelijk op risicogewogen basis maar doet dat helemaal niet met een klassieke portefeuille. Zo schuwt de beheerder beleggingen uit de materialensector niet, zoals Barrick Gold en Agnico-Eagle Mines. Beide zijn … Canadese mijnbouwbedrijven die ook noteren op Wall Street. Het grootste aandeel in de portefeuille is op dit moment Mosaic, een meststoffenfabrikant. Ook de afwezigheid van de financiële sector valt hier op. De beheerder slaagt er echter al lang in om toegevoegde waarde te bieden. We vinden het fonds dan ook koopwaardig. Het potentiële risico ligt hier wel hoger dan bij de bovenvermelde passieve beleggingen. Dat wordt gecompenseerd door hogere winstvooruit-zichten. Het op Euronext Amsterdam genoteerde fonds (ticker COLUM, NL0000440909), wordt beheerd door BNP Paribas IP, is niet geregistreerd in ons land en mag daardoor niet actief gecommercialiseerd worden. Maar u kunt het fonds aankopen bij heel wat brokers, zoals een aandeel.

 

Gebruik onze ‘portefeuilles op maat’ om uit te vissen welk gewicht u het beste toekent aan de Amerikaanse aandelen in uw portefeuille.

 

Deel dit artikel