Analyse
100 euro als u fondsen weghaalt bij Rabobank 7 jaar geleden - dinsdag 26 april 2011

Rabobank.be rekent meer kosten aan wanneer u vraagt om fondsen te transfereren naar een effectenrekening bij een andere bank.

Sinds 1 april bedraagt het prijskaartje daarvoor 100 euro per fonds dat u bij de online bank weghaalt. Dat is een stuk hoger dan bij andere banken, waar u voor zo'n transfer doorgaans tussen de 25 en 50 euro moet neertellen.

Rabobank.be verdedigt zich door aan te voeren dat een effectenoverdracht niet automatisch verwerkt kan worden. Een manuele procedure kost inderdaad centen, dat willen we nog aanvaarden, maar een bedrag van 100 euro vinden we toch overdreven. Rabobank.be geeft ook toe dat ze bewust wil voorkomen dat klanten hun fondsen naar andere banken overplaatsen. Veel fondsen zijn bij Rabobank.be immers beschikbaar zonder instapkosten en de bank vreest dat er klanten zijn die hun fondsen eerst zonder instapkosten aankopen via Rabo om ze vervolgens naar hun "gewone bank" over te hevelen.

Wij vinden dat klanten in elk scenario de mogelijkheid moeten hebben om tegen een aanvaardbare kostprijs van bank te veranderen. Dat is de enige manier om een gezonde concurrentie binnen de sector mogelijk te maken. De vrees voor opportunistisch ingestelde klanten wordt trouwens niet door iedereen gedeeld. Zo rekent BinckBank bijvoorbeeld geen transferkosten aan. Uiteindelijk is het bieden van een goede service hoe dan ook de beste manier om te voorkomen dat klanten "vreemdgaan". En dat lijkt ons bij Rabobank.be doorgaans nochtans allerminst een probleem te zijn. We kunnen dan ook alleen maar hopen dat de bank misschien alsnog op haar stappen terugkeert…

 

Deel dit artikel