Analyse
Wij passen onze portefeuilles aan 7 jaar geleden - vrijdag 11 maart 2011

De portefeuille met een horizon van tien jaar en een neutraal risicoprofiel won 1,1 % in februari. Het jaarrendement is 14,2 %. Over een periode van vijf jaar bedraagt het gemiddelde jaarlijkse rendement 3,5 %.

 

Winstname op Canada

Canadese aandelen waren opnieuw in grote vorm in februari. Het enige gespecialiseerde fonds dat onze markt rijk is, SSgA Canada Index Equity, ging 6,4 % hoger.

 

Het is echter tijd om afscheid te nemen van de belegging die op de kop vier jaar in onze portefeuille heeft gestoken. Daarbij verkopen we de Canadese aandelen in al onze portefeuilles, dus ook diegene met een kortere en langere beleggingshorizon.
Beleggers van het eerste uur kunnen terugblikken op een jaarlijkse winst van 7,5 %. Diegene die instapten na onze latere koopadviezen haalden een jaarrendement van 13,5 % en 33,8 %. Een deel van die winst is te danken aan de vorm van de Canadese dollar, een munt die lange tijd in de schaduw stond van de Amerikaanse dollar.

 

We verkopen de post omwille van twee redenen. Vooreerst is de beurs van Toronto niet langer correct gewaardeerd. De beurs die bulkt van de grondstofaandelen is vandaag een van de duurste westerse beurzen geworden als we kijken naar de klassieke evaluatieparameters. En ten tweede heeft de Canadese dollar zo’n hoge vlucht genomen dat de munt niet langer fors ondergewaardeerd is, maar correct gewaardeerd. Beide elementen beperken het potentieel van een belegging in Canadese aandelen en maakt andere opties aantrekkelijker.

 

Koop Amerikaans

Wie verkopen zegt, zegt ook kopen. We steken de opbrengsten van de verkoop integraal in de post Amerikaanse aandelen. Wall Street is correct tot goedkoop gewaardeerd en de Amerikaanse dollar heeft nog voldoende langetermijnpotentieel voor de boeg, ook al kan de munt op korte termijn nog in woelig water blijven.

 

Strategie

We voerden enkele wijzigingen door, zowel in de portefeuilles op tien jaar die u hier aantreft, als in de portefeuilles met een kortere (vijf jaar) en een langere beleggingshorizon (twintig jaar).

 

Raadpleeg onze strategie.

 

Deel dit artikel