Analyse
Was het in februari goed toeven op de Aziatische beurzen? 7 jaar geleden - dinsdag 15 maart 2011

Azië kende een moeilijk maand januari. Zette die negatieve trend zich door in februari?

Januari was een slechte maand voor fondsen in Aziatische aandelen (-3,4 %), en helaas was ook februari geen uitzondering. Gemiddeld ging er 4 % van af. Fidelity South East Asia verloor zelfs 5,3 % nadat Samsung Electronics, ’s werelds grootste elektronicaconcern 7,2 % verloor en Hyundai Heavy Industries (scheepsconstructie) bijna 12 % kwijtspeelde. Het fonds trekt naast de Chinese kaart (-2,5 %) sterk de Zuid-Koreaanse en laat het nu net de beurs van Seoul zijn die met een verlies van 6,9 % niet haar fijnste moment beleefde.

 

2011 is tot op heden al een slecht jaar geweest voor de beurzen uit Zuidoost-Azië. Zij knepen er al 7,5 % van af, en dat terwijl de beurzen uit de eurozone bijvoorbeeld al 6 % aanvetten. In februari losten Zuid-Korea en Taiwan (-9,5 %) de rol, in januari was het vooral India (-14,9 %) en Thailand (-10,9 %) die de bok schoten. Om maar te zeggen, de beursdepressie is er wijd vertakt. Veel heeft daarbij te maken met China; de meest toonaangevende economie in de regio. Er wordt een groeivertraging verwacht, er staan enkele rondjes loonsverhogingen op stapel (zo wordt het minimumloon er opgetrokken) en die kunnen een knauw geven aan de concurrentiepositie van het land en, ten slotte, de inflatie zit er in de lift. Zo werden de statistieken betreffende de sterk gestegen Chinese consumptieprijzen (+3,3 % in 2010), nog maar eens een teken aan de wand, slecht onthaald door de beleggers.

 

Onze mening

De afstraffing die de Aziatische beurzen achter de rug hebben beschouwen we als een koopgelegenheid. Daarbij blijft de economische situatie van China uiteraard doorslaggevend voor elke belegging in de regio. De Chinese aandelenbeurzen vertegenwoordigen zelfs de belangrijkste post in de gespecialiseerde regiofondsen. We maken ons echter geen zorgen over de dynamiek van de Chinese economie en de maatregelen die gevoerd worden om de inflatie een halt toe te roepen. Bent u op zoek naar een gespreide belegging in een groeiregio, dan mag u in de eerste plaats nog altijd mikken op de Aziatische. Kies daarbij voor Fidelity South East Asia. Dat fonds kunt u o.a. kopen bij Deutsche Bank aan 0 % instapkosten.

 

Deel dit artikel