Analyse
Was februari een goede maand voor fondsen in goudmijnen? 7 jaar geleden - vrijdag 11 maart 2011

Macro-economische troebels werken als een rode lap op een stier wat de goudprijs betreft. Kon het edele metaal vorige maand profiteren van de problemen in Libië?

 

De goudmijnfondsen dikten vorige maand met gemiddeld 9,1 % aan. Daarmee waren ze de beste fondsencategorie van februari. Topper bleek eens te meer Placeuro Gold Mines te zijn met een winst van maar liefst 13,1 %. Geen enkel ander fonds deed beter dan het fonds dat ietwat atypisch op Euronext noteert (ticker: PLA, LU0061385943). Met dank aan Silver Wheaton (+36,2 %) en Coeur d’Alène Mines (+33,8 %), beide niet toevallig gespecialiseerd in de productie van zilver.

 

Na een barslechte maand januari (-8,1 %) sloeg de goudprijs vorige maand terug: 5,4 %, na omzetting in euro. Niet slecht uiteraard maar die prestatie verzinkt in het niets in vergelijking met de hoge vlucht die de zilverprijs nam: +20 % maar liefst. Meteen goed voor een 31-jarig record. Het hoeft niet te verbazen dat de mijnbouwaandelen die (deels) op zilver mikken dikke vrienden werden van de beleggers.
Die ongelofelijke spurt van de zilverprijs kan niet louter verklaard worden door de scheefgetrokken verhouding tussen (grote) vraag en (lager) aanbod. En ook de macro-economische context was niet dusdanig om de evolutie in de verf te zetten. De reden had dan ook een technische aard. Tal van professionele handelaren repten zich om zilver te kopen om hun posities in afgeleide producten (futures) op zilver af te dekken. Ze gokten immers verkeerdelijk op een daling van de al sterk doorgestegen zilverprijs. Een short squeeze heet dat in vaktaal. Na die vooral technische stijging blijft u beter af van beleggingen in fysiek zilver.

 

Onze mening

Dat advies geldt niet voor beleggingen in fysiek goud. Goud blijft een uitstekende spreiding voor uw portefeuille. Daarbij verkiezen we een belegging in fysiek goud, al dan niet rechtstreeks, of via de aankoop van een beursgenoteerde tracker die goud aanhoudt in de eigen kluizen:
ETFS Physical Gold (Euronext Amsterdam, PHAU, in euro), iShares COMEX Gold Trust (beurs van New York, IAU, in dollar) of Gold Bullion Securities (Euronext Parijs, GBS).
Beleggingen in goudmijnfondsen blijven ook de moeite waard, maar zijn enkel weggelegd voor de beleggers die niet risicoschuw zijn. Kies daarbij uit een van volgende producten: BlackRock GF World Gold A, SGAM Equities Gold Mines A, Placeuro Gold Mines (LU0061385943, noteert ook op Euronext Brussel onder de ticker PLA) en Share Gold (Bank Degroof).

 

Deel dit artikel