Analyse
Uw fondsensupermarkt om de hoek: onze enquĂȘte bij de banken 7 jaar geleden - woensdag 16 maart 2011

Als u weet welk fonds u wenst, kunt u op zoek gaan naar een verkoper. Steeds meer financiële tussenpersonen dingen daarbij naar uw hand. Bij de ene zit u goed voor de verstrekte informatie, bij de andere voor de uitgebreide keuze en bij nog een andere voor lage kosten. Waarom kiezen?

Niet alleen het fondsenaanbod is bijzonder groot, ook de verschillen tussen de fondsen binnen eenzelfde beleggingscategorie zijn dat. U mag dan nog zoeken naar de fondsenbeheerder die in alle categorieën uitblinkt wat risicogewogen rendement en portefeuillekeuzes betreft, de geschiedenis leert ons dat zo’n instelling niet bestaat.

 

We hebben een enquête uitgevoerd om te weten of banken beleggingsfondsen aanbieden die niet uit hun standaardaanbod komen. We waren ook geïnteresseerd in de aangerekende kosten en in de adviezen (als die er al waren...).

 

Terwijl fondsen van ING Investment Management en KBC Asset Management nog een belletje doen rinkelen, is dat al minder zo voor producten van Franklin Advisers of Pictet Asset Management. Kortom, u zult al geluk moeten hebben om in het eigen gamma van uw huisbankier de goede fondsen binnen een bepaalde categorie te vinden. Ze zijn er, of ze zijn er niet.

 

Brokers on line

De internetbrokers BinckBank, Fortuneo Bank, Keytrade Bank en Rabobank.be beschikken door de lage drempel om klant te worden, het ruime fondsenaanbod en de lage kosten over heel wat troeven om de beleggers over de streep te trekken. Hebt u echter nood aan begeleiding bij uw keuze, dan tonen die webstekken hun limieten. Vaak vindt u er wel fondsenselecties of werkinstrumenten die u kunnen helpen bij uw keuze, u moet dat alles nog juist kunnen kaderen en toepassen op uw eigen situatie. De sites blinken vooral uit bij de orderuitvoering en mogen geen persoonlijk advies verlenen. De brokers zijn een goede keuze voor de doe-het-zelver. Opvallend is dat u bij Rabobank.be eerst de resultaten van een screening moet afwachten vooraleer het door u gevraagde fonds kan worden verhandeld voor iedereen en dat u bij Keytrade Bank niet buiten de, weliswaar ruime, selectie kunt treden.

 

Grote instellingen

De grote instellingen BNP Paribas Fortis, Dexia Bank, ING en KBC bieden waar voor hun geld wat de eigen fondsen betreft. De kwaliteit van de informatie zal er het hoogst zijn en ook de adviesverstrekking is van de partij.
ING is daarbij de enige instelling die fondsen van derden promoot. Dat project is echter pas opgestart.
Voor vreemde fondsen zijn de grootbanken, met uitzondering van ING, geen promotor. U zult dan met de naam van het fonds in de hand, of beter nog, de ISIN-code, uw financiële tussenpersoon moeten vragen om het fonds voor u op te sporen. Dat is ook de enige officiële handeling die u mag verwachten. Alle ‘extraatjes’, zoals bijkomende informatie en niet-maximale instapkosten zullen afhangen van uw relatie (en het gewicht van uw portefeuille) met uw financiële tussenpersoon.
Verwacht u zelfs aan pogingen om u op andere gedachten te brengen en alsnog te kiezen voor een huisfonds. Daarbij wordt u – terecht – gewezen op het gebrek aan lokale informatie over het product én de meerkosten die zo’n vreemde belegging inhoudt. Als klant moet u dan sterk in uw schoenen staan om niet toe te happen.

 

Kleinere instellingen

De kleinere instellingen treden vaak op als promotor voor fondsen die complementair zijn met het eigen aanbod. Adviesverlening is hier zeker een troef. Nadeel is dan weer de duurdere, soms beperkte toegang tot vreemde fondsen. Bij Argenta en Bank J. Van Breda kunt u zelfs niet buiten de huisbereide en toegelaten vreemde selectie terecht.Ten slotte is er Deutsche Bank. Enerzijds biedt de instelling een zeer ruim aanbod fondsen aan tegen minimale kosten en kunt u er zelfs nog andere fondsen kopen. Anderzijds, en dat is het verschil met de internetbrokers, mag de instelling u wél persoonlijk advies verstrekken. Het nadeel is dat u er een jaarlijks bewaarloon betaalt van 8 euro per fonds, met een maximum van 80 euro. Jammer dat de bank die regel hanteert, maar het lijkt ons een faire deal voor al het lekkers dat u er kunt krijgen. De beste allrounder onder de distributeurs.

 

 

Naam instelling
(@ = internet)
Biedt eigen fondsen aan?
Biedt vreemde fondsen aan als promotor?
Op aanvraag?
(1)
aanbod?
aantal fondsen?
aantal asset managers?
Argenta
ja
ja
17
3
neen
AXA Bank
ja
ja
20
10
ja
Bank J. Van Breda
neen
ja
60
1
neen
BinckBank België (@)
neen
ja
650
32
ja
BNP Paribas Fortis
ja
neen
n.v.t.
n.v.t.
ja
Centea
ja
neen
n.v.t.
n.v.t.
neen
Citibank
neen
ja
350
12
neen
Deutsche Bank
ja
ja
1600+
25+
ja
Dexia Bank
ja
neen
n.v.t.
n.v.t.
ja
Fortuneo Bank (@)
neen
ja
2400+
26
ja
ING
ja
ja
35
3
neen
KBC
ja
neen
n.v.t.
n.v.t.
ja
Keytrade Bank (@)
neen
ja
475
37
neen
Rabobank.be (@)
ja
ja
128
12
na onderzoek

(1) Kunt u bij de financiële instelling vreemde fondsen die niet worden aangeboden verhandelen op aanvraag?

Deel dit artikel