Analyse
Obligaties gekoppeld aan inflatie in februari 7 jaar geleden - donderdag 10 maart 2011

De obligatiemarkten lagen er rustig bij vorige maand. Toch sprongen de fondsen in geïndexeerde obligaties uit de band en boekten ze een mooi resultaat. Hoe komt dat?

Terwijl de fondsen in klassieke staatsobligaties in euro vorige maand een pas op de plaats maakten, kon dat niet gezegd worden van de fondsen in geindexeerde obligaties. Invesco Euro Inflation-Linked Bond Fund bijvoorbeeld dikte 1 % aan.

 

Hoe komt dat?

De reden hoeft u niet ver te zoeken. Vorige maand stak de vrees voor een hogere inflatie opnieuw de neus door het venster. Te wijten aan de situatie in Libië uiteraard (prijs van ruwe olie: +13,3 % vorige maand), maar ook aan de stijgende prijs van grondstoffen in het algemeen en aan de nakende loonsverhogingen in China. De vrees leeft dan ook dat er heel wat inflatie zal geïmporteerd worden. Toen daarbovenop bleek dat de inflatie in Europa voor het eerst in jaren sneller is gestegen dan de voorspellingen (+2,2 % in december), was dat alles een kolfje naar de hand van de geïndexeerde obligaties.

 

Onze mening

Zelfs na de stijging blijven de fondsen in obligaties die mee evolueren met de inflatie interessant, ook al zijn de buitenissige koopjes van enkele jaren terug niet langer te vinden. Vandaag ligt de inflatieverwachting op zowat 2 %. Ligt de werkelijke inflatie in de toekomst hoger, en we schatten die kans bijzonder hoog in, dan zult u een goede zaak doen met dat type fondsen. Als extraatje krijgt u er de interessante portefeuillespreiding bij, naast de bescherming tegen de baarlijke inflatieduivel. Bent u een defensief ingestelde belegger met een langetermijnhorizon, dan mag u nog een van onderstaande fondsen of trackers kopen. Kies voor het product dat voor u het gemakkelijkst aan te schaffen is:

 

Amundi Euro Inflation Linked Bond 
ING (L) Renta Fund Euro Inflation Linked 
KBC Bonds Inflation-Linked Bonds
Parvest Bond Euro Inflation-Linked
Petercam L Bonds EUR Inflation Linked
Lyxor EuroMTS Inflation Linked (beursgenoteerde tracker op Euronext Parijs, ticker: MTI)

Deel dit artikel