Analyse
Was januari een goede maand voor Indiase aandelen? 7 jaar geleden - maandag 14 februari 2011

De beurs van Bombay verloor heel wat van haar pluimen in januari. En dat voor een beurs die in 2010 nog een topper was. Wat is er aan de hand?

Vreselijke maand

Indiase aandelen kunnen op almaar meer belangstelling rekenen maar kenden in januari een vreselijke maand. De gespecialiseerde aandelenfondsen gingen gemiddeld meer dan 14 % lager. BNP P L1 Equity India verloor zelfs 15,5 %.
De zwakke roepie (-4,7 % in euro) verklaart deels dat verlies, maar het was vooral de lokale markt die pluimen liet. Van de 100 grootste Indiase aandelen gingen er slechts twee hoger vorige maand. Door de hoge voedselprijzen, o.a. door de stevige regenval in het westen van India, klom de Indiase inflatie fors boven het streefcijfer van de centrale bank uit. Maar ook de evolutie van de kerninflatie, die geen rekening houdt met energie- en voedselprijzen, oogde verdacht. De beleggers vrezen dan ook – terecht – dat de leidende rentevoeten sneller en sterker zullen worden opgetrokken dan verwacht en dat nieuws kan de beurs missen als keelpijn.

Onze mening

Betekent die val nu alle hens aan dek wat Indiase beleggingen betreft? Neen. We geloven rotsvast in de robuustheid van de lokale economie. De binnenlandse consumptie boert uitstekend en het is ook tekenend dat zelfs de klim van de roepie sinds 2009 de export geen echte stokken in de wielen steekt. Beleggers die niet defensief zijn ingesteld mogen dan nog altijd de steven wenden richting beurs van Bombay. De januaridip kan daarbij een aankoopgelegenheid vormen. In het fondsenaanbod steekt Franklin India A EUR er boven uit.

 

Deel dit artikel