Analyse
Middle Europe Investments (MEI): opschorting 7 jaar geleden - donderdag 17 februari 2011

Beleggen in opkomende landen houdt vaak een hoger dan gemiddeld risico in. Als een fonds dan ook nog eens zijn middelen belegt in kleine tot middelgrote bedrijven op markten met een lager dan gemiddelde liquiditeit, kan dit tot problemen leiden zoals bij de fondsen van Middle Europe Investments (MEI).

Russische midcaps

MEI is een Nederlandse fondsbeheerder die enkele beursgenoteerde fondsen onder zijn hoede heeft zoals MEI-Tsjechië en Slowakije Fonds (ticker: TSF), MEI-Roemenië en Bulgarije Fonds (RBF) en MEI-Rusland Midcap Fonds (RMF). Alle drie zijn het open-ended fondsen die noteren op Euronext Amsterdam. Vooral het MEI-Rusland Midcap Fonds kon de voorbije jaren op veel sympathie rekenen omdat het als enige Rusland-fonds focust op midcaps. De andere fondsen in Russische aandelen mikken haast uitsluitend op de grote kapitalisaties. Bovendien was het fonds met een verlies van 64,6 % in 2008 minder teruggevallen dan de concurrentie en de Russische markt (-70 %). Een topper onder de floppers zeg maar. Beleggers die na de zware correctie van de Russische aandeelmarkten opportuniteiten zagen, kwamen tijdens hun zoektocht al snel bij het beursgenoteerde MEI-fonds terecht.

 

Opschorting handel

Sinds 17 december 2010 is echter geen handel meer mogelijk in die fondsen. De drie fondsen werden immers overspoeld door verkooporders nadat er op onrechtmatige wijze gelden van twee van die fondsen naar het vastgoedfonds van MEI, dat dringend geld nodig had, zou zijn gevloeid. Niemand, aandeelhouders noch commissarissen, werd hiervan op de hoogte gebracht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM), het Nederlandse CBFA, stelde een curator aan waardoor MEI geen beslissingen meer mag nemen zonder eerst de goedkeuring van die curator te hebben verkregen. Daarenboven heeft een belangrijke aandeelhouder een rechtszaak aangespannen tegen MEI.

 

De verkoopgolf binnen de fondsen zorgde ervoor dat de beheerders participaties moesten gaan verkopen. Dat was geen sinecure want de liquiditeit van de veelal kleine marktkapitalisaties laat meestal te wensen over. De beheerders kregen de stukken dan ook niet verkocht zonder de markt volledig te ontregelen (en zware koersverliezen te boeken). Om dat tegen te gaan, hebben ze dan maar beslist om de handel in de fondsen op te schorten zodat ze niet meer verplicht zijn om aandelen uit hun fondsen te gaan verkopen. Het is trouwens niet de eerste keer dat ze dit doen. Tussen eind september en december 2008 was het evenmin mogelijk de deelbewijzen te verkopen, maar dat euvel was te wijten aan de Russiche aandelenmarkt zelf.

Deel dit artikel