Analyse
Hoe verging het de beleggingen in goud in januari? 7 jaar geleden - dinsdag 15 februari 2011

Met een verlies van gemiddeld 14,5 % waren de fondsen in de goudmijnsector de slechtst presterende fondsencategorie vorige maand. Wat is er gebeurd?

 

Wat is er gebeurd?

Goud blonk uit in 2010 maar vorige maand kneep het gele metaal 8,1 % van de prijs af (na omzetting in euro). Kop van Jut waren de goudmijnfondsen. BlackRock GF World Gold A zag 13,8 % van de portefeuille in rook opgaan en dat is veelzeggend. Het fonds is immers een van de grootste spelers op de goudmijnmarkt en belegt vooral in de grote kleppers. Kinross Gold (-14,5 %) en Goldcorp (-14,9 %) ploften lager. En het kon nog erger. Placeuro Gold Mines, zowat het best presterende fonds van 2010, klokte 17,6 % lager af. Het fonds belegt immers in een wat atypische mix van relatief kleinere goud- en zilvermijnen zoals Centerra Gold (-21,3 %) en Silver Wheaton (-23 %). Zilver bakte er trouwens nog minder van dan goud in januari (-9,4 %). En de trackers in fysiek goud zoals ETFS Physical Gold (PHAU op Euronext Amsterdam) en Gold Bullion Securities (GBX op Eurronext Parijs)? Die volgden de goudprijs als een schaduw en gingen zowat 8,1 % lager.

 

Vorige maand was duidelijk een maand waarin er winst werd genomen op de beleggingen in goud. De beleggers hadden meer oog voor enkele positieve cijfers komende uit de VS dan voor de rommel die Noord-Afrika ons bijvoorbeeld presenteerde. Het had evengoed andersom kunnen lopen.

 

Onze mening

Goud blijft een uitstekende spreiding voor uw portefeuille in deze economische tijden. We verkiezen daarbij een belegging in fysiek goud. Dat kunt u rechtstreeks doen of via de aankoop van een van bovenstaande gespecialiseerde trackers. Beleggingen in goudmijnfondsen zijn ook interessant, maar enkel weggelegd voor de beleggers die niet risicoschuw zijn. Kies daarbij uit een van volgende producten: BlackRock GF World Gold A, SGAM Equities Gold Mines A, Placeuro Gold Mines en Share Gold.

 

Deel dit artikel