Analyse
Hoe stelden de wereldwijde aandelenfondsen het in januari? 7 jaar geleden - vrijdag 11 februari 2011

Een beresterke euro is meestal geen goed nieuws voor fondsen in wereldwijde aandelen. Klopte dat verhaaltje ook in januari?

Sterke euro

Vorige maand was een topmaand voor onze eenheidsmunt. Ze won terrein tegenover zowat alle andere grote munten. Dat is minder goed nieuws natuurlijk voor de fondsen die wereldwijd beleggen. Hun portefeuilles zitten immers tjokvol vreemde valuta. Gaan die lager tegenover de euro, dan knabbelt dat aan het rendement uitgedrukt in euro. Omdat de diverse beurzen in lokale munt het ook niet zo fantastisch deden, konden de fondsen in wereldwijde aandelen dan ook maar net het hoofd boven water houden vorige maand. Dat belette niet dat sommige fondsen met een ietwat atypische portefeuille, zoals Carmignac Investissement A dat zwaar de mijnbouwkaart trekt, stevig terrein verloren (-4,9 %).

De wereldwijde aandelenfondsen zijn de meest diverse aandelenfondsencategorie die er bestaat. De beheerders kunnen puren uit om het even welke beurs van om het even welk land. In theorie, want in de prakrijk wordt er in de meeste gevallen gemikt op de grootste aandelen van de grootste beurzen. De weging van de diverse posten in de portefeuille hangt daarbij af van hun marktkapitalisatie. Een ‘klassiek’ fonds in wereldwijde aandelen belegt dan ook vooral in Amerikaanse aandelen (tot 60 % van de portefeuille), gevolgd door Europese (tot 40 %) en ten slotte Japanse (zowat 10 %).

Onze mening

Bent u op zoek naar een gemakkelijke manier om een gespreide aandelenportefeuille uit te bouwen, dan kunt u terecht bij de fondsen die wereldwijd beleggen in aandelen. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar enkele uitstekend beheerde fondsen:
– Carmignac Investissement A (zowat overal te koop) heeft onder andere oog voor groeilanden en grondstoffen.
– ING Global Opportunities Fund (ticker INGGO op Euronext Amsterdam) mikt op langetermijnthema’s zoals vergrijzing en industriële innovatie.
– Het uitstekende KBC Equity Generation Y is gefusioneerd met het inferieure KBC Equity Millennium en dat vinden we een spijtige zaak. Aandeelhouders mogen de Millennium-stukken verkopen die ze na de operatie verworven hebben.

Deel dit artikel