Analyse
Een tracker op Egypte kopen: is dit eenvoudig? 7 jaar geleden - woensdag 16 februari 2011

We hebben u een aankoopadvies gegeven voor de tracker Market Vectors Egypt Index ETF, die de evolutie volgt van een index bestaande uit de belangrijkste Egyptische aandelen. Maar is het gemakkelijk om deze tracker aan te kopen? We namen de proef op de som bij BinckBank.

Gemakkelijk gevonden

Nadat we ons hadden geïdentificeerd als klant op de site van BinckBank (www.binck.be), onze beste koop bij de onlinebrokers, tikten we in de zoekmachine de ticker van de tracker, EGPT. De ticker is een code die aan elk effect wordt meegegeven. Hierdoor is het gemakkelijker het effect, dat men wil kopen, terug te vinden. En zo geschiedde want BinckBank schotelde ons direct de juiste tracker voor. BinckBank gaf aan dat het effect noteert op NYSE (op NYSE Arca om precies te zijn). BinckBank afficheerde de real time koers van de tracker. Dit is een gratis optie voor de Amerikaaanse aandelenmarkten op voorwaarde dat u de nodige documenten eerst elektronisch goedkeurt. Voor het overige hebben we geen extra informatie rond de tracker gevonden zoals het laatste nieuws of de infofiche.

 

Orderverloop

Eenmaal de tracker gevonden, gingen we over tot de aankoop van de tracker bij BinckBank en voerden een limiet in van 17,90 USD, een niveau iets boven de laatste koers. Door een limiet vast te leggen, lopen we niet het risico bij een plotse koersopstoot te kopen tegen een te hoge koers. Aangezien de tracker noteert op NYSE Arca is het order slechts geldig tot het einde van de handelsdag. Het is dan ook belangrijk te verifiëren op het einde van dag of het order is uitgevoerd. Indien niet, moet een nieuw order worden ingebracht.

 

Snelle uitvoering

Dit laatste is niet nodig geweest want enkele seconden na de invoering van het order kregen we via sms reeds een orderbevestiging. Het pakketje was aangekocht tegen 17,85 USD, dus iets lager dan onze limiet. De aankoopkosten kwamen op 12,75 EUR (het tarief voor een orderbedrag lager dan 2 500 EUR) + beurstaksen van 0,89 EUR uit.

 

Aangezien we bij BinckBank geen rekening in USD hebben, werd de transactie afgewikkeld in EUR. BinckBank rekent voor de valutaomzetting een kost van 0,10 % aan. Indien u wel over een USD-rekening beschikt, wordt automatisch alles afgerekend in USD. Zorg er in dit geval wel voor dat u voldoende liquiditeiten in USD hebt. Indien dit niet het geval is, maak dan geld over van uw euro- op uw dollar rekening. Indien u dit niet doet, zal u debetintresten verschuldigd zijn. We kunnen concluderen dat de aankoop van de tracker zeer gemakkelijk is verlopen tegen een billijke prijs.

 

Keytrade Bank: ook geen problemen

Bij Keytrade (www.keytrade.be) vonden we via de zoekmachine ook zeer gemakkelijk de tracker. De geafficheerde koersen hebben een vertraging van 15 minuten. U kunt echter ook via de website real time koersen voor de Amerikaanse beurzen aanvragen. Dit is wel betalend, 5 EUR per maand maar wanneer u op deze markten minimum drie transacties per maand uitvoert dan is dit gratis. Bij de tracker konden we in tegenstelling tot BinckBank wel wat extra informatie terugvinden. We vulden een aankooporder in en kregen een visualisatie van het order. Ook hier kwamen we geen moeilijkheden tegen. We plaatsen het order evenwel niet in de markt. Vermeldenswaardig is dat de kosten voor een gelijkaardig order bij Keytrade 29,95 USD (ongeveer 22 EUR) + beurstaks bedragen.


Deel dit artikel