Analyse
Welke fondsen in Chinese aandelen kiezen? 7 jaar geleden - woensdag 19 januari 2011

Het land blijft een interessante belegging. Om te profiteren van dat groeimirakel kiezen we voor een goed gespreid beleggingsfonds.

Enorme verschillen

Er zijn tientallen fondsen beschikbaar. Maar de de verschillen tussen de gespecialiseerde fondsen kunnen groot zijn. Zo vermijdt SSgA Hong Kong Index Equity beleggingen op de Chinese vastelandsbeurzen Sjanghai en Shenzhen en klom het fonds met 30 %. Wat een verschil met de beursgenoteerde tracker Morgan Stanley China A Fund (beurs van New York) die enkel belegt in een deelsegment van die vastelandsbeurzen en 3,5 % ... verloor.

 

Zo’n grote verschillen zijn tekenend voor die categorie. Want helaas voor de belegger bestaat er niet zoiets als ‘de’ Chinese beurs. China telt immers meerdere beurzen, die noteren in verschillende munten (Hongkongse dollar, Chinese yuan en zelfs Amerikaanse dollar) en die soms enkel toegankelijk zijn voor een bepaald type belegger. De grootste beurs en de gemakkelijkste toegangspoort tot China blijft die van Hongkong. De brede markt ging er in 2010 20,1 % hoger. Daarnaast zijn er de vastelandsbeurzen Sjanghai en Shenzhen, beide met hun A-markt (toegankelijk voor Chinezen en een selectie buitenlanders) en kleinere B-markt. Shanghai A ging vorig jaar 5,2 % ... lager, terwijl Shanghai B 39 % klom. De mindere prestatie van de A-aandelen kwam er nadat ze in de vorige jaren veel beter presteerden dan de rest en beleggers in de loop van vorig jaar massaal hun winsten namen omdat de Chinese regering te veel controle uitoefende op enkele belangrijke sectoren, zoals de financiële sector en de bouwsector.

 

Onze favorieten

Onder het brede fondsenaanbod blijven we een boontje hebben voor Fidelity China Focus EUR, de kapitaliserende versie in euro van het bekende fonds Fidelity China Focus (keert dividend uit, in USD). Niet alleen wordt het fonds goed beheerd en slaagt het er vaak in om beter te doen dan de markt, ook het beleggingsbeleid bevalt ons. Het fonds mikt met aandelen als China Merchants Bank (financiële instelling), Tencent Holding (internet) en Belle International Holdings (schoenen) vooral op de binnenlandse markt en het is net daar dat de komende jaren groei te vinden is.

 

Chinese munt: leuke extra

De yuan is fors ondergewaardeerd tegenover de euro (zowat 20 %). Op zowel korte termijn als lange termijn zien we hem hoger gaan, ondanks de druk vanuit vooral de Verenigde Staten dat China verwijt zijn munt kunstmatig laag te houden.

 

Deel dit artikel