Analyse
RICI Quanto-certificaat 7 jaar geleden - donderdag 20 januari 2011

Gespreid beleggen in grondstoffen kan gebeuren via een klassiek beleggingsfonds of via een gespecialiseerde tracker, maar ook zogenaamde certificaten dingen almaar meer naar de hand van de belegger.

Wat haalt u met een certificaat precies in huis?

U kunt het product nog het best vergelijken met een tracker. Beide zijn beursgenoteerd, in het geval van de certificaten is dat op Euronext Amsterdam, en beide worden passief beheerd. Dat wil zeggen dat ze beide als enig doel hebben de prestatie van de onderliggende waarde na te bootsen. Die waarde kan gaan van een enkel aandeel tot een sterk gespreide portefeuille.

 

RICI Quanto

Het RICI Quanto-certificaat (ticker: ABQIC) volgt de befaamde Rogers International Commodity Index (RI-CI), een index die maar liefst 37 grondstoffen bevat. Dat maakt hem tot een van de meest gespreide grondstoffenindices ter wereld, ook al is de post ‘energie’ en dan vooral olie goed voor iets meer dan een derde van de portefeuille.

 

De moeite waard?

Vooreerst gaat het hier over een zogenaamd quantoproduct. Dat betekent dat alle wisselkoersrisico binnenin het product dagdagelijks wordt uitgewist. De kostprijs van die afdekking is zowat 1,2 % per jaar.
Aangezien de meeste onderliggende grondstoffen in dollar noteren en we op korte termijn negatief staan tegenover die munt, vinden we de dollarafdekking (en de kostprijs ervan) geen negatief punt in dit geval.

 

RICI belegt niet rechtstreeks in grondstoffen maar in futures op die grondstoffen. Door de huidige staat van het gros van de grondstoffenmarkt (contango) kost het doorrollen van die futures bij elke vervaldag geld waardoor de belegger zelfs geld kan verliezen in een klimmende grondstoffenmarkt. Het is dan ook interessanter om te kiezen voor een product dat rechtstreeks in grondstoffen belegt.

 

Ten slotte zijn we vandaag ook geen koper van een product dat op de brede grondstoffenmarkt mikt. Het potentieel inschatten van een steeds veranderend mandje grondstoffen is quasi onmogelijk en heel wat grondstoffen vinden we duur geprijsd. Dat nadeel annuleert wat ons betreft het spreidingsvoordeel dat u kunt halen met een gespreide grondstoffenbelegging in uw portefeuille.

 

Bent u op zoek naar een belegging in grondstoffen, mik dan op de individuele goudkaart als diversificatie binnen een portefeuille.

 

Deel dit artikel