Analyse
Fondsen in Belgische aandelen in 2010 7 jaar geleden - dinsdag 18 januari 2011

Fondsen in Belgische aandelen deden het uitstekend vorig jaar. Veel beter dan de Bel -20.

De Bel-20, de graadmeter met de twintig grootste Belgische aandelen en zowat de referentie wat Belgische aandelen betreft, won vorig jaar 2,7 %. En het gemiddelde fonds in Belgische aandelen? Dat dikte 13,1 % aan. Een wereld van verschil.

 

Hoe dat komt? De Bel 20-index houdt niet alleen geen rekening met het dividendrendement (zowat 2,4 %), ook de sectoren aandelenmix van de index is niet zaligmakend, met nog steeds een (te) grote focus op de financiële aandelen. Vandaar dat de meeste fondsen die index laten voor wat ze is en ruimer beleggen. Een goede zet want de brede Belgische beurs ging 10,3 % hoger vorig jaar. Het gevolg: alle fondsen slaagden erin de Bel 20 te kloppen.

 

We onthouden vooral de prestatie van de twee beste fondsen in Belgische aandelen die ons land al een tijdje rijk is. Hermes Belgian Growth boekte in 2010 een winst van 24,8 %. Het fonds belegt dan ook weinig in financiële aandelen. Een uitstekende zet vorig jaar want dat type aandelen kende een rotjaar. Topaandeel in portefeuille is staaldraadfabrikant Bekaert (+143%) en plantageholding Sipef (+108 %). Beide verdubbelden in waarde. De prestatie van KBC Equity Flanders (+24,5 %) is zo mogelijk nog straffer want dat rendement werd behaald met een flinke dosis financiële aandelen in de portefeuille. Barco (technologie, +69 %) en Melexis (halfgeleiders, +102 %) deden wat KBC (-16 %) en controlerende holding KBC Ancora (-20 %) niet konden.

 

Onze mening

De Belgische beurs is duur maar verdient op risicogewogen basis nog een plaats in de portefeuilles van de beleggers met een horizon van twintig jaar. Zij mogen kiezen voor Hermes Belgian Growth.

 

Deel dit artikel