Analyse
Aandelenfondsen in 2010: eurozone was slecht, Europa veel beter 7 jaar geleden - woensdag 26 januari 2011

Vorig jaar kampte de eurozone met krampen maar lieten de fondsen in Europese aandelen een goede prestatie optekenen.

Ondanks het grote belang (zowat 60 %) van de zwak presterende eurozone in de portefeuilles, boekten de fondsen in Europese aandelen een mooie vooruitgang van gemiddeld 15,7 % in 2010. Het zegt iets over de sterkte van de Zwitserse (+23,1 %) en de Britse aandelenbeurzen (+20 %).

 

Absolute toppresteerders waren de fondsen die mikken op kleinere aandelen, de zogenaamde smallcaps. Daarbij was er geen houden aan Threadneedle European Smaller Companies Fund (+36,5 %). De Fransen Virbac (dierengeneeskunde, +81 %) en Ingenico (elektronische betaaloplossingen, +71 %) waren hier de uitschieters. Ook Puilaetco Dewaay High Growth Europe (+28,9 %) kon bekoren met o.a. staaldraadfabrikant Bekaert (+143 %) in de rangen.

 

De eurozone kan ons als geheel niet bekoren en dat geldt ook voor Europa. Mik op fondsen in individuele landen met potentieel.

Zo mogen defensieve beleggers nog altijd de steven wenden richting Zwitserse aandelen. Op korte termijn zien we de defensieve Zwitserse frank hoger gaan tegenover de euro. De beurs van Zürich is correct gewaardeerd maar biedt een interessante en defensieve spreiding (farma en consumentengoederen). Toppers binnen die categorie zijn AXA WF Framlington Switzerland en de beursgenoteerde tracker Amundi ETF MSCI Switzerland (ticker CSW op Euronext Parijs).

 

Deel dit artikel