Analyse
Japanse aandelen in vorm in november 7 jaar geleden - vrijdag 17 december 2010

Vorige maand klom de yen tegenover de euro maar dat belette de exportgevoelige Japanse beurs niet om een goede beurt te maken.

 

Leuke november

Beleggers in Japanse aandelen hebben er een leuke novembermaand opzitten. Niet alleen klom de yen tegenover de euro (+2,7 %) ook de lokale beurs wist de beleggersharten te veroveren (+6,2 %). Fondsen in Japanse aandelen klommen maar liefst met 9,5 % gemiddeld en moesten daarmee enkel de fondsen in goudmijnen voor zich laten.

 

Het succes kwam er niet toevallig. Er waren niet alleen de puike bedrijfsresultaten, de belangrijke Japanse exportsector spon dan ook garen bij het feit dat de Japanse yen… terrein verloor tegenover de Chinese yuan (-3,4 %) en de Amerikaanse dollar (-3,8 %), de belangrijkste handelsmunten. Een hart onder de riem voor de sector dus. Absolute topper in de categorie was Henderson Japanese Equity (o.a. te koop bij Deutsche Bank, +10,6 %). Met dank aan de beursprestatie van spelfabrikant Nintendo (+13,6 % na goede resultaten) en de financiële dienstengroep Daiwa Securities Group (+19 %, na een verrassend inkoopprogramma van eigen aandelen).

 

Onze mening

Laat u niet vangen aan de goede prestaties van de Japanse beurs in november. De beurs van Tokio is een dure beurs en het vooruitzicht op een lagere yen op korte termijn is groot. De Japanse centrale bank en de overheid zijn vragende partij voor een dalende munt om de economie wat aan te wakkeren.

 

Hebt u nog fondsen in Japanse aandelen in bezit, dan mag u die verkopen.

 

Deel dit artikel