Analyse
Blinkende goudmijnen in november 7 jaar geleden - dinsdag 21 december 2010

Wat was de beste belegging in november: goud of goudmijnen? Dat hangt ervan af.

Goud in november

Terwijl de goudprijs met 9,8 % opveerde in eurotermen (2,8 % in dollartermen) klom een mandje met goudmijnen gemiddeld gezien 9,6 %. Maar Placeuro Gold Mines (Euronext Brussel, PLA, LU0061385943) bijvoorbeeld sloeg alle records en klom zelfs 23 hoger. Daarmee liet het fonds zelf het uitstekende Share Gold (+11,3 %) ver achter zich.

 

De goudprijs spon garen bij het slechte macro-economische nieuws in november. De Amerikaanse overheid blijft maar geld bijdrukken en in de eurozone werd deze keer Ierland onder curatele geplaatst. Veel beleggers kozen dan ook het zekere voor het onzekere en gingen, nog maar eens, de vluchtwaarde goud hamsteren. Veel goudmijnen reageerden opnieuw als vanouds met een hefboom op de klim van de goudprijs. Stijgt het gele metaal, dan is de kans groot dat die aandelen nog meer zullen stijgen. Dat is vooral het geval voor kleinere mijnen.

 

Onze mening

In de huidige context blijven zowel een directe belegging in goud als een indirecte, maar meer speculatieve, belegging in een goudmijnfonds de moeite waard. Dynamische beleggers mogen zich dan ook begeven richting een van de bovenvermelde fondsen. Ook BlackRock GF World Gold A en SGAM Equities Gold Mines A blijven koopwaardig.

 

Deel dit artikel