Analyse
Portefeuilles op maat 7 jaar geleden - woensdag 10 november 2010

Onze basisportefeuille won 0,7 % in oktober. Over een periode van vijf jaar bedraagt het gemiddelde jaarlijkse rendement 3,6 %. We voerden geen wijzigingen door.

 

Aandelen zetten de toon

In oktober zagen we stijgende aandelenbeurzen en dalende obligatiekoersen. Beide activaklassen hielden elkaar binnen een gemengde portefeuille min of meer in evenwicht waardoor we de voorbije maand met een beperkte winst konden afsluiten.
De fondsen in Chinese aandelen (+1,9 %) trokken de kar in de portefeuille en dat ondanks de val van de Chinese munt (-1,5 %). De Chinese centrale bank verhoogde voor het eerst in jaren de rente en dat was voor de beleggers nog maar eens een teken dat de crisis daar al even achter de rug ligt. China doet er dan ook veel aan om de groei binnen de perken te houden. Het is eens iets anders dan wat we hier voor de kiezen krijgen.

 

Cash wordt koning

Na de veranderingen die we vorige maand hebben doorgevoerd, we namen namelijk winst op de obligatieposten in Australische dollar en Nieuw-Zeelandse dollar, is de grootste post in onze portefeuille die van de vastrentende producten in euro geworden.
Risicoschuwende beleggers mogen zich begeven richting inflatiegelinkte obligaties. Een opstoot van inflatie lijkt op dit moment niet aan de orde maar dat type obligaties is goedkoop op de kop te tikken en biedt bescherming voor het geval er plotseling wél inflatie uit de lucht komt vallen.
Ook het hoogrentende spaarboekje blijft interessant. In afwachting van een verdere belegging in de financiële markten trekken we de kaart van die risicoloze en vlot verhandelbare belegging in euro.

 

Raadpleeg onze portefeuillestrategie

 

Ontdek de fondsen die wij aanraden via onze selector

 

Ontdek de spaarrekeningen die wij aanraden

 

Deel dit artikel