Analyse
Obligaties in Amerikaanse dollar komen dollarsmak niet te boven 7 jaar geleden - donderdag 18 november 2010

In oktober zaten professionele obligatiebeleggers vooral te wachten op nieuws dat… in november viel. De dollar anticipeerde alvast.

 

De fondsen in obligaties in Amerikaanse dollar verloren tot 2 % in oktober. Dat was het geval bijvoorbeeld voor het staatsobligatiefonds Pictet USD Government Bonds (Deutsche Bank). Een oktober in mineur dus voor een obligatiecategorie die eigenlijk heel de maand vóór de feiten aanholde.

Iedereen keek immers uit naar het relaas van de belangrijke monetaire vergadering van begin november. Verwacht werd dat het beleid van monetaire versoepeling voortgezet zou worden met als doel de rentes laag te houden. Ook de munt wordt daardoor gemuilkorfd. Die voorspelling kwam naderhand ook uit. Daarnaast deden de Chinezen hun duit in het zakje door links en rechts aan te kondigen dat ze hun gigantische deviezenreserves beter willen spreiden, lees: minder dollargevoelig willen maken. Het groene biljet kreeg dan ook niet alleen klop tegenover de euro.

Onze mening

De dollar staat op dit moment in de hoek waar de klappen vallen. Dat is ook logisch want het Amerikaanse monetaire beleid steekt schril af tegenover het beleid van de Europese Centrale Bank dat als enige grote centrale bank het been stijf houdt en tot nader order niet van zinnens is om in te grijpen op de wisselmarkten. Dat alles werkt zonder meer in het voordeel van de euro en in het nadeel van de Amerikaanse munt. We verwachten op korte termijn dan ook weinig heil van de dollar. De combinatie van risicovolle munt en lage rendementen sterken ons dan ook in de overtuiging om obligatiebeleggingen in dollar van de hand te doen.

Deel dit artikel