Analyse
MEI bakt het wel erg bruin 7 jaar geleden - donderdag 25 november 2010

Het Nederlandse MEI Fondsenbeheer B.V. is bij de particuliere beleggers vooral bekend als specialist in Oost-Europese aandelen. De fondsenbeheerder beleeft momenteel moeilijke tijden.

 

Op zoek naar een fonds in Tsjechië en Slowakije, of een dat mikt op Roemenië en Bulgarije? Bij MEI komt u aan uw trekken. Ook MEI-Rusland Midcap Fonds kon op veel bijval rekenen. Het fonds mikt immers op de kleinere Russische aandelen, en dat in tegenstelling tot de meer klassieke beleggingsfondsen zoals Parvest Equity Russia en co. Die richten de pijlen op de grote beurskapitalisaties. Het gevolg: de riskantere portefeuille van MEI klopte in het verleden vaak de concurrentie en trok daardoor de nodige aandacht.

Die beleggersaandacht, zei het negatieve, heeft MEI nu ook goed vast. Vooreerst bleek tijdens de crisis dat er aan kleinere aandelen op kleinere beurzen een nadeel vastzit, namelijk dat van de lage liquiditeit. Het gevolg: de fondsen van MEI moesten gedurende lange tijd gesloten blijven omdat de beheerders er niet toe in staat waren om hun aandelen tegen een schappelijke prijs te verkopen. Iets waar concurrerende fondsen geen tot weinig last van hadden. Dat gebrek aan liquiditeit irriteerde heel wat beleggers maar kom, de marktomstandigheden zaten dik tegen.
Groot was dan ook de verbazing dat het MEI-Rusland Midcap Fonds eind september opnieuw de deuren sloot. Er waren zoveel verkooporders dat het fonds niet snel genoeg posities kon verkopen om de liquiditeit te waarborgen. Nochtans was er niets aan de hand op de beurs van Moskou.

Er is dan ook meer aan de hand. Blijkt dat het vastgoedfonds MEI Properties in geldproblemen zat en geld heeft ‘geleend’ van twee andere fondsen van de MEI-groep. Zonder daarvoor de aandeelhouders en de commissarissen op de hoogte te brengen. Eind september stelde een grote aandeelhouder zich dan ook burgerlijke partij tegen MEI en kwam de verkoopdruk op de fondsen op gang.

Vorige maand stelde de Autoriteit Financiële Markten, de Nederlandse gedragstoezichthouder, dan ook een curator aan bij MEI-Fondsenbeheer B.V. om erop toe te zien dat de belangen van alle aandeelhouders zijn gewaarborgd. Door al die perikelen rest u maar één enkele optie: hebt u een MEI-fonds, verkoop het.

Deel dit artikel