Analyse
Het Indiase beursfeestje ging niet door in oktober 7 jaar geleden - dinsdag 16 november 2010

Met de organisatie van de Gemenebest Spelen zou India haar visitekaartje afgeven aan de rest van de wereld. De realiteit draaide ietwat anders uit.

Oktober ging een glorieuze maand zijn voor de Indiase economie en de beurs van Bombay. Het land organiseerde immers de Commonwealth Games, een soort Olympische Spelen light met als deelnemers het Verenigd Koninkrijk en een vijftigtal oude koloniën en mandaatgebieden. India zou de buitenwereld snel eens tonen welk voorbeeld van organisatie en veiligheid het land wel geworden was en hoopte dan ook op heel wat buitenlandse investeringen naar aanleiding van dat evenement.

De beurs van Bombay (-0,2 % in lokale munt) had er geen oren naar en onthield vooral het gebrek aan organisatie en veiligheid. De buitenlandse pers had het dan ook eerder over hygiëneproblemen dan over economie. De val van de roepie in euro (-1,1 %) zorgde er dan ook voor dat de fondsen in Indiase aandelen lager gingen in oktober (-0,4 %). En dat in een positieve wereldwijde beursomgeving.

 

Onze mening

Tijdens de Spelen kwamen nog maar eens de problemen op infrastructuurvlak naar boven, de bottleneck zeg maar die beleggers de touwen injaagt en voor economische groeistoornissen kan zorgen. De lokale regering heeft van die problematiek echter staatsvijand nummer één gemaakt en heeft al ambitieuze plannen aangekondigd om ze te bestrijden. Dat zou moeten toelaten om het groeipotentieel van het land te bestendigen en – op termijn – te verbeteren. We blijven koper van dat groeiland met veel potentieel en mikken daarvoor op Franklin India A EUR.

 

Deel dit artikel