Analyse
Beurs van Brussel sterkhouder in oktober 7 jaar geleden - woensdag 10 november 2010

Fondsen in Belgische aandelen gingen fors hoger in oktober en gaven daarmee de rest het nakijken.

Opvallende vaststelling in oktober was de grote vorm van de fondsen die in Belgische aandelen beleggen. Ze wonnen gemiddeld 4 % en troefden daarmee niet alleen de eigen index (+3,3 %) af maar ook de andere fondsencategorieën. Tekenend was de vorm van KBC Equity Flanders (+5,6 %). Het fonds mikt op aandelen met Vlaams karakter zoals Melexis (halfgeleiders, +16 %) en Telenet (+21,9 %) en die werden door de beleggers beloond omwille van hun puike resultaten. Petercam Equities Belgium (+5 %) teerde dan weer op staaldraadfabrikant Bekaert (+14 %) om hoger te schieten.

 

De beurs van Brussel dankte de vorm vooral aan de goede bedrijfsresultaten van heel wat bedrijven. Die klopten vaak de analistenconsensus op het gebied van winst én van omzet. De voortreffelijke beursprestaties van Bekaert, Melexis en materialengroep Umicore (+7 %) bijvoorbeeld dankten die aandelen ook aan hun aanwezig in diverse groeilanden, Azië op kop.

 

Onze mening

Fondsen in Belgische aandelen hebben er een zeer goede beursperiode opzitten en vinden we in het algemeen te duur om nog te kopen. Binnen het kader van een gespreide portefeuille vinden we de categorie enkel nog meerwaarde bieden voor de beleggers met een heel lange beleggingshorizon (20 jaar). Hermes Belgian Growth (BE0172066855) van Bank Delen, een uitstekend fonds dat (bijna) niet belegt in financiële aandelen, blijft onze eerste keuze.

Deel dit artikel