Analyse
Turks feestje op de aandelenbeurs in september 7 jaar geleden - dinsdag 19 oktober 2010

In september stond er geen maat op Turkse aandelen. Waarom doen die het zo goed?

Een fondsencategorie die vorige maand hoge toppen scheerde was inderdaad die van de Turkse aandelen. De beurs van Istanbul dikte 8,1 % aan en dat ondanks het verlies van de Turkse lira in euro (-2 %). De fondsen in Turkse aandelenfondsen gingen gemiddeld 7,7 % hoger. Topper was BNP P L1 Equity Turkey (+8,3 %, houden). Het fonds trekt volluit de kaart van de financiële instelling Turkiye Garanti Bankasi (+11,3 %) en dat bleek een goede zet. Voeg daar een scheutje grondstoffen bij met Eregli Demir Celik (mijnbouw, +14,2 %) en Tupras Petrol (olie en gas, +11,6 %) en de cocktail werd gesmaakt.

De goede prestatie van de beurs van Istanbul verbaast niet. Recentelijk bleek dat de lokale economie er in de eerste helft van dit jaar sterker was op vooruitgegaan dan verwacht en dat dankzij de industrie en de handel. Koppel dat aan het koopjesgedrag van de Turk, de dalende werkloosheid, de vertragende inflatie, enzovoort en een positief economisch beeld schetst zich.

Onze mening

Zelfs na de recente stijging mogen Turkse aandelen gekocht worden. Wij blijven er dus in beleggen. Bent u op zoek naar een extra spreiding voor uw portefeuille en staat u niet onwillig tegenover een belegging in een groeiland, dan biedt de nog steeds goedkope Turkse beurs koopkansen. Doe dat via de gespecialiseerde tracker EasyETF DJ Turkey Titans 20 EUR (ticker EET), of via Parvest Equity Turkey (LU0265293521, o.a. te koop bij Deutsche Bank), wat ons betreft het énige klassieke fonds in Turkse aandelen in België dat niet benedenmaats is.

Deel dit artikel