Analyse
Portefeuilles op maat 7 jaar geleden - vrijdag 15 oktober 2010

Onze basisportefeuille won 1,2 % in september. Over een periode van vijf jaar bedraagt het gemiddelde jaarlijkse rendement 4,1 %.

Vaarwel AUD en NZD

We nemen winst op de fondsen in obligaties in Australische dollar (AUD) en in obligaties in Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) in onze portefeuilles. Daarbij zetten we het mes in de selectie en verkopen we beide posten volledig. U vindt ze dan ook niet langer terug in onze taartdiagrammen.

 

Het gevolg van die beslissing is niet minnetjes want de beleggingen waren aanwezig in acht van onze negen portefeuilles en dat voor een belang dat schommelde tussen 5 % en 20 %. Enkel in de dynamische portefeuille met een beleggingshorizon van twintig jaar hadden we niet in een van beide posten belegd.

Cash WORDT koning

Met uitzondering van twee portefeuilles (zie verder) steken we de volledige opbrengst van onze verkoop in de post ‘EUR’. Daarbij gaat onze voorkeur naar een hoogrentend spaarboekje. In afwachting van een verdere belegging in de financiële markten trekken we dus de kaart van een risicoloze en vlot verhandelbare belegging in euro.

 

Voor twee portefeuilles trekken we ook een andere kaart:
– Diegenen met een vijfjarige beleggingshorizon en een dynamisch profiel mogen hun 5 % in NZD verkopen voor 5 % in Indiase aandelen (IN). De groeicijfers van India werden onlangs nog sterk verhoogd en de beurs biedt er nog voldoende kansen.
– Diegenen met een twintigjarige horizon en een eerder defensief risicoprofiel mogen de helft van hun opbrengst steken in Zwitserse aandelenfondsen (CH). Daarmee wordt die post verdubbeld in belang (van 5 % naar 10 %). De rest gaat ook hier richting kortetermijnbeleggingen in euro.

 

Om onze portefeuillestrategie te raadplegen, klik hier.

Deel dit artikel