Analyse
Beleggen in groeilanden zit in de lift 7 jaar geleden - vrijdag 15 oktober 2010

Chinese aandelen zijn momenteel erg in trek, onder meer dankzij het vooruitzicht op een koersstijging van de yuan. Maar niet alleen Chinese aandelen hebben de wind in de zeilen, ook Turkse, Indiase, Russische en Braziliaanse aandelen blijven het bij veel beleggers erg goed doen.

Chinese aandelen nemen hoge vlucht

De Chinese aandelenbeurzen staan op hun hoogste niveau sinds 2008. Dat heeft veel te maken met de overvloedige beschikbaarheid van liquiditeiten (door de erg lage rentevoeten) en het bijzonder expansionistische beleid van de centrale banken in de westerse industrielanden. Maar China beschikt ook zelf over heel wat troeven. Het leek er lange tijd op dat de Chinese vastgoedmarkt zou afstevenen op een zeepbelscenario en dat de autoriteiten in Peking niet in staat zouden zijn om de Chinese economie een zachte landing te bezorgen, maar die vrees is de laatste tijd wat afgenomen. De goede prestaties van de Chinese economie stellen de beleggers gerust. En naarmate de toon tussen China en de VS scherper wordt, wordt ook het vooruitzicht op een koersstijging van de Chinese munt steeds reëler en verhogen buitenlandse beleggers hun blootstelling aan de yuan door Chinese aandelen te kopen.

Groeilanden: groot potentieel op lange termijn

China is niet het enige land dat van die trend profiteert. Zowat alle groeilanden profiteren van een grote kapitaalinstroom, waardoor hun soms weinig liquide beurzen fors opveren. De Turkse beurs haalt absolute piekwaarden, India beleeft een hoogtepunt sinds 2008, en ook Rusland en Brazilië scheren hoge toppen. Dat ze erg populair zijn, ondervinden de groeilanden ook op de obligatiemarkten. Dankzij de overvloedige beschikbaarheid van kapitaal, vinden zowel de groeilanden zelf als hun bedrijven gretig aftrek voor hun schulduitgiften. Brazilië, Turkije en Mexico kunnen zich vandaag goedkoper financieren in euro dan Portugal, Griekenland en Ierland. Die groeilandappetijt van de beleggers vertaalt zich in een stijgend aantal uitgiften van overheids- én bedrijfsobligaties uit Rusland, Brazilië, China ...

Onze adviezen

Gezien de relatief lage rentevoeten die de groeilanden op hun schulduitgiften moeten bieden, zouden we hun obligatiemarkten links laten liggen. We blijven daarentegen wel beleggen op hun beurzen, die volgens ons op lange termijn heel wat potentieel hebben.
Wilt u graag beleggen in China ? Dan is het aandelenfonds Fidelity China Focus A EUR (beschikbaar bij Deutsche Bank) een aanrader.
Veeleer op zoek naar een belegging in Turkije ? Dan lijken het aandelenfonds Parvest Equity Turkey (Fortuneo Belgium) en de tracker EasyETF DJ Turkey Titans 20 EUR (beurs van Parijs, ticker EET) ons een goede keuze.
Voor wie de blik richting India wendt, is het aandelenfonds Franklin India A EUR dan weer zeker het overwegen waard. En wie zijn geluk in Rusland wil zoeken, mag dat proberen via de aandelenfondsen BNPP L1 Equity Russia (BNP Paribas Fortis), Parvest Equity Russia (Fortuneo Belgium) of Pictet Russian Equity P EUR.
Kiest u tot slot liever voor sambaland Brazilië, dan maakt u met de tracker Lyxor ETF Brazil (Ibovespa, beurs van Brussel, ticker RIO) wellicht een verstandige keuze.

Deel dit artikel