Analyse
Portefeuilles op maat 7 jaar geleden - donderdag 9 september 2010

Onze basisportefeuille won 2,8 % in juli en augustus.

Onze portefeuilles streven een evenwicht na tussen potentieel rendement en risico. Spreiding, tussen aandelen en obligaties, is daarbij aan de orde van de dag. We beleggen uitsluitend in categorieën met potentieel op de beleggingshorizon die we voor ogen hebben.
De portefeuille met een horizon van tien jaar en een neutraal risicoprofiel won 2,8 % in juli en augustus. Over een periode van vijf jaar bedraagt het gemiddelde jaarlijkse rendement 3,3 %. We wijzigden afgelopen maand niets aan de portefeuille.

 

Dollar is spelbreker

Juli was een puike maand voor de aandelenposten in onze portefeuille (+2,9 %), in augustus trokken de obligaties de kar (+2,7 %). Tijdens de vakantiemaanden kreeg iedereen wat wils. De enige verliezers in de portefeuille waren uiteindelijk de Amerikaanse aandelenfondsen. Die gingen 2,9 % lager. Te wijten aan de zwakke dollar die 3,6 % verloor tegenover de euro.
Opvallend waren ook de resultaten van heel wat van onze fondsen in het vet. Terwijl de Amerikaanse en Britse markten in augustus op apegapen lagen, boekte onze selectie gemiddeld gezien positieve rendementen. Ook fondsen als Fidelity China Focus A EUR en Franklin India A EUR deden het – opnieuw – heel wat beter dan gemiddeld binnen hun categorie.
Kortom, kiezen voor een bepaalde categorie is één zaak, de keuze binnen zo’n categorie is ook belangrijk. Ontzie het u dan ook niet om te gaan shoppen en om fondsen van verschillende uitgevers op schap te zetten. Via instellingen als BinckBank, Deutsche Bank, Fortuneo, Keytrade Bank en Rabobank.be is dat gemakkelijker en goedkoper dan ooit.


Om onze portefeuillestrategie te raadplegen, klik hier.

Om de prestaties van de fondsen onderling te vergelijken, klik hier.

 

Deel dit artikel