Analyse
Fondsen zonder kosten bij Rabobank.be 7 jaar geleden - vrijdag 3 september 2010

De onlinebank Rabobank.be garandeert sinds 1 september de laagste instapkosten bij de aankoop van een fonds uit haar aanbod.

Geen instapkosten meer

Van de 125 fondsen die Rabobank.be aanbiedt aan zijn klanten wordt voor ongeveer 75 % geen instapkosten aangerekend, terwijl bij de meeste banken deze kosten tussen de 2 à 3 % van de inleg kunnen bedragen. Het prospectus van het fonds voorziet de maximum instapkosten die de distributeur of verdeler (uw bank dus) kan aanrekenen. De distributeur is daarna vrij binnen deze vork de kosten te bepalen die hij zal aanrekenen. Er zijn echter enkele uitzonderingen waar de beheerder van het fonds eist dat de instapkosten een bepaald minimum bedragen. Dit is het geval bij fondsen beheerd door onder andere Petercam, Carmignac, BNP Paribas Fortis en Bank Degroof. Voor fondsen van deze emittenten betaalt u bij Rabobank.be instapkosten van 1 % (2 % voor fondsen van BNP Paribas Fortis). Een vergoeding die zich onder het gemiddelde van de markt bevindt. Rabobank.be engageert zich trouwens om het verschil terug te betalen indien u binnen de maand hetzelfde fonds goedkoper kan aanschaffen bij een andere distributeur.

 

Pionier ?

Rabobank.be is niet de eerste distributeur die fondsen zonder instapkosten aanbiedt.
Bij ons biedt Deutsche Bank al geruime tijd fondsen aan zonder instapkosten. We moeten wel preciseren dat Deutsche Bank, in tegenstelling tot Rabobank.be, kosten aanrekent om de fondsen te bewaren op de effectenrekening (bewaarkosten): 8 euro per post met een maximum van 80 euro per jaar.
Bij de onlinebroker Keytrade Bank is het niet gratis maar liggen de kosten zeer laag. U betaalt een forfait van slechts 9,95 euro bij een aankoop behalve als de beheerder een bepaald minimum percentage eist. Er zijn geen bewaarkosten.

 

Verschillend gamma

Het beperkte fondsenaanbod van Rabobank.be (125 fondsen) is zonder twijfel het grootste nadeel. Hoewel men binnen dit gamma verschillende beleggingscategorieën kan terugvinden (wereldwijde aandelenfondsen of fondsen gespecialiseerd in een bepaalde regio, land of sector, wereldwijd gespreide obligatiefondsen of gespecialiseerd in een munt, enz), is het niet mogelijk om een keuze te maken binnen alle beleggingscategorieën die we aanprijzen. Binnen sommige is de keuze beperkt en zijn naar onze mening niet altijd de best beheerde fondsen beschikbaar. Wanneer u een actieve fondsenbelegger bent, zal u zich ongetwijfeld niet beperken tot het aanbod van Rabobank.be.
Bij Keytrade Bank krijgt u toegang tot enkele honderden fondsen maar ook hier is de waaier te beperkt voor een actieve belegger.
Wanneer u een maximum aan fondsen wenst terug te vinden bij één aanbieder en de kosten zo veel mogelijk wilt beperken dan zal u ongetwijfeld uw gading vinden bij Deutsche Bank, dat maar liefst 1 600 fondsen aanbiedt. Ondanks alles vindt men niet alle beheerders terug in het aanbod. De fondsen van Dexia en KBC, bijvoorbeeld, maken geen deel uit van de lijst. Als ook dit voor u een probleem is, dan kunt u terecht bij de onlinebroker Fortuneo waar het aanbod met 4 800 fondsen nog uitgebreider is dan bij Deutsche Bank. Maar behalve voor een vijftigtal kosteloze fondsen, zult u tussen 1 en 2,5 % instapkosten moeten betalen, plus een makelaarscommissie van 9,95 euro. Kosten die over het algemeen toch lager liggen dan bij veel andere banken. Er worden geen bewaarkosten aangerekend.
En ten slotte moet wie er niet veel voor voelt om van bank te veranderen, weten dat de meeste instellingen, en dus waarschijnlijk ook de uwe, de mogelijkheid bieden om toe te treden tot fondsen die ze niet zelf beheren, al zult u misschien wat moeten aandringen. Hou er wel rekening mee dat de meeste u de maximum instapkosten zullen aanrekenen die tot 5 à 6 % kunnen oplopen. Bovendien zult u voor die fondsen bewaringskosten moeten betalen. Die liggen meestal tussen 0,15 % en 0,20 % van de waarde van uw fondsen (+21 % btw). Per schijf van 10 000 euro komt dat neer op een kost van ongeveer 18 à 25 euro per jaar.

 

Gratis?

Wanneer Rabobank.be een fonds zonder instapkosten verkoopt, werkt ze dan werkelijk gratis ?
We vinden het antwoord terug op de website van dezelfde instelling. De beheerder van een fonds rekent kosten aan voor het beheer. Deze beheerkosten worden automatisch van de inventariswaarde afgetrokken. Maar een gedeelte van deze kosten (soms meer dan de helft!) komt toe aan de bank die het fonds commercialiseert (Rabobank.be bijvoorbeeld). Recurrente inkomsten (in tegenstelling tot de instapkosten die slechts éénmalig zijn) zijn veel interessanter voor de bank op de lange termijn. Het is dus niet volledig gratis want uiteindelijk betaalt u, indirect weliswaar, de beheerskosten die ontegensprekelijk de prestatie van uw fonds verminderen.

 

Deel dit artikel