Analyse
Farmasector: vitaliteit voor uw portefeuille 7 jaar geleden - woensdag 8 september 2010

Door te beleggen in de farmasector, spreidt u uw portefeuille en speelt u in op trends zoals de vergrijzing.

De gezondheidssector boekt stabiele resultaten en is… in blakende gezondheid. Daarbovenop zijn de aandelen aantrekkelijk geprijsd.

 

Marktomgeving

Beleggen in de sector van de gezondheidszorg via een aandelenfonds is vooral mikken op de grote farmaceuticabedrijven zoals de Amerikanen Johnson & Johnson en Pfizer en de Europeanen Novartis en Roche.
De situatie van die ondernemingen is genoegzaam bekend. Enerzijds moeten ze opereren in een omgeving waarin patentverval (= verlies van exclusiviteit om geneesmiddelen te verkopen), concurrentie van generische geneesmiddelen en almaar strengere wetgeving dagelijkse realiteit zijn. Anderzijds hebben ze wat dat betreft al voldoende ervaring opgedaan en kunnen ze teren op hun gezonde balansen en grote kasreserves. De kostenbesparingen en overnames die de laatste jaren werden uitgevoerd, maakten de bedrijven zelfs competitiever dan ooit. Voeg daarbij de realiteit van de onomkeerbare vergrijzing en de opkomst van de groeilanden als nieuwe afzetmarkten en u weet dat het aan omzetmogelijkheden niet zal ontbreken de komende jaren.

 

Portefeuillespreiding

Wat ons kan bekoren, is het zogenaamde defensieve karakter van de sector. De winstevolutie van de farmabedrijven is nu eenmaal niet zo gevoelig voor de economische ontwikkelingen als bij de meeste andere sectoren wel het geval is. Dat hebben de beleggers gemerkt tijdens de wereldwijde crisis toen de beurs op apegapen lag (-40 % in 2009) en de farmasector relatief gezien goed standhield (-9 %). Het opnemen van een farmafonds in een geografisch gespreide fondsenportefeuille kan dus voor de nodige spreiding zorgen.
En er is meer. Ook met de beurswaardering van de sector zit het snor. Tal van bedrijven uit de sector noteren immers nog goedkoop want veel slecht nieuws, zoals het patentverval, zit al in de koersen verrekend. Ook het hoge dividendrendement (zowat 4 %) blijft aantrekkelijk.

 

Onze fondsenkeuze

De fondsen die beleggen in aandelen uit de farmasector worden als vanouds verdeeld volgens geografische zones. Diegene met de term ‘world’ in de fondsennaam of die worden uitgedrukt in Amerikaanse dollar steken zowat 60 % van de portefeuille in Amerikaanse aandelen. Dat zijn meestal huishoudnamen zoals Johnson & Johnson, Pfizer en Merck & Co. Japan (Takeda) is goed voor posities tot 10 % en de rest vloeit grotendeels naar Europese reuzen zoals de Zwitsers Roche en Novartis en de Britten GlaxoSmithKline en AstraZeneca. Die aandelen vinden we terug in de portefeuilles van de Europees georiënteerde fondsen.
Minder dan ooit is de regiokeuze van tel. De Europese farmabedrijven hebben immers wortels in de Verenigde Staten en omgekeerd. De geografische fondsenverdeling is dan ook meer een historisch dan een economisch feit.

Omdat het uitstekende Fortis B Equity Pharma Europe niet langer onder de levenden is, kiezen we voor de beursgenoteerde tracker SPDR MSCI Europe Healthcare, het vroegere StreetTRACKS MSCI Europe Healthcare. Het kapitalisatiefonds belegt in een dertigtal aandelen.
We zijn niet langer koper van Fidelity Global HealthCare A. De afgelopen jaren klopte het fonds weliswaar de concurrentie, lees: boekte een kleiner verlies, maar het moet de laatste tijd de duimen leggen voor de SPDR-tracker op het vlak van risicogewogen prestaties. Niet meer kopen, behouden mag.
De fondsen die niet (louter) mikken op de grote jongens uit de farmaindustrie, zoals BlackRock World Healthscience dat de biotechnologiekaart trekt en het goed presterende Pictet Generics, laten we voorlopig links liggen. Het risico ligt hier een pak hoger dan gemiddeld, net als de waardering van bedrijven zoals Celgene en Genzyme.

 

Draken van fondsen

Ten slotte nog dit. In het ruime aanbod farmafondsen zitten er enkele draken tussen. Dat zijn (actief beheerde) fondsen die het niet alleen een pak slechter doen dan fondsen die louter een index schaduwen, ze slagen er ook vaak in om waarde te vernietigen in plaats van te creëren voor de belegger. Dat komt omdat ze ofwel te veel kosten aanrekenen, ofwel een handje weg hebben om de verkeerde beleggingskeuzes te maken. Te vermijden zijn dan ook Delta Lloyd Pharma Fund (Delta Lloyd Life, tak23), ING (L) Invest European Health Care, ING (L) Invest Health Care en Robeco Health Care Equities (EUR) D. Hebt u een van die fondsen in bezit, dan bent u ze beter kwijt dan rijk. Mik op de SPDR-tracker om een positie in aandelen uit de farmasector (verder) op te bouwen.

Om de prestaties van de fondsen onderling te vergelijken, klik hier.

Deel dit artikel