Analyse
Benaming StreetTRACKS verdwijnt 7 jaar geleden - vrijdag 27 augustus 2010

State Street Global Advisors heeft beslist om de huishoudnaam van al haar Franse trackers te veranderen.

Beleggers die fan zijn van trackers – beursgenoteerde fondsen die als doel hebben een bepaalde index te schaduwen – zullen misschien verwonderd opkijken als ze de koerstabellen op Euronext NYSE raadplegen. State Street Global Advisors (SSgA), onderdeel van de Amerikaanse vermogensgigant State Street Corporation, heeft immers beslist om de huishoudnaam van al haar Franse StreetTRACKS-trackers te veranderen in die andere grote merknaam, SPDR. Zo wordt de door Fondsen & Sicavs aangeraden tracker StreetTRACKS MSCI Europe Utilities ETF omgedoopt tot SPDR MSCI Europe Utilities ETF. De reden van de naamswijziging is gewoon dat SSgA beslist heeft om voortaan overal ter wereld uit te pakken met de naam SPDR voor al haar trackers.

 

De naamsverandering gaat niet gepaard (zoals in het verleden wel al het geval was) met een verandering van de beursticker, de unieke ISIN-code of de beheerskosten. Voor de 13 betrokken producten verandert er dus in wezen niets.

 

De sectoraal georiënteerde trackers van SSgA blinken vaak uit in hun categorie en behoren dan ook tot de koopselectie van Fondsen & Sicavs. Dat is niet alleen het geval voor bovenvermelde tracker op de nutssector, maar ook voor SPDR MSCI Europe Health Care (farmasector) en SPDR MSCI Europe Consumer Staples (consumptiegoederen). Kenmerkend voor het gamma is de gunstige fiscaliteit. De producten keren geen dividenden uit en ontsnappen zo aan de (dubbele) roerende voorheffing.

Deel dit artikel